geometria
malina: Prosiłabym również o rozwiązanie tych zadań:
1. Punkty A=(1,−2) B=(−3,−1) C=(2,1) są wierzchołkami trójkąta. Znajdź równanie prostej
zawierające bok BC. Znajdź równanie prostej zawierającej wysokość poprowadzoną z wierzchołka
A.
2. Podaj długość promienia i współrzędne środka okręgu o równaniu: x2 + y2 +4x − 6y + 1 = 0
3. Podaj miarę kąta ostrego rombu o boku długości √6 i polu równym 3.
cieszyłabym się również, gdyby ktoś napisał jak to zrobione jest.
1 kwi 17:26
1 kwi 17:28
Hajtowy:

| | 1 | | e*f | |
Prombu = a*h = a2 * sin α = |
| * |AC| * |BD| = |
| = 3 [j2] |
| | 2 | | 2 | |
Kombinuj!
1 kwi 17:33
malina: no drugie okej,ale chce tez sprawdzić czy mi dobrze wychodzi i wytłumaczenie. bo liczę i liczę!
1 kwi 17:33
malina: dzięki
1 kwi 17:34
Hajtowy: Pokaż obliczenia wszystkie razem z wynikiem to sprawdzimy
1 kwi 17:34
1 kwi 17:41
malina: a to nie jest tak, że mi wychodzą trójąty równoboczne przy bok AB i DC? i że 1/2 f to √6?
1 kwi 17:44
malina: w sumie chyba wszystkie takie są. yhhmmm
1 kwi 17:46
Hajtowy: Romb = "kopnięty" kwadrat
1 kwi 17:52
malina: ojjj ja nie wiem od czego wyjsc.......................
1 kwi 19:51