Podaj długość boku trójkąta równobocznego
malina: Czy ktoś może mi pomóc? Wychodzą mi dwa wyniki i sama już nie wiem, który sposób liczenia jest
prawidłowy.
Podaj długość boku trójkąta równobocznego o polu równym 12√2
1 kwi 17:21
52: P−pole
a−długość boku
podstaw dane wylicz
a i masz zadanie gotowe.
1 kwi 17:23
malina: no tak, ja to wiem, tylko potem jest wyeliminowanie √3 przy a i nie wiem co sie dzieje po
drugiej stronie. raz mi wyszło, że a=4√6 a drugi raz a=4√2. Możesz mi tylko powiedzieć
jaki wynik Ty otrzymałeś/aś.
1 kwi 17:31
PW:
a
2 = 4•4
√6
a = 4
4√6 (uwzględniamy fakt, że a>0)
1 kwi 18:29