wielomiany
kuba: Jak wyznaczyć pierwiastki wielomianu z czegoś takiego
x(x4 + 4x2 + 4)
oczywiście poza tym że x = 0
chodzi mi o to że po przyrównaniu x4 + 4x2 + 4 = 0 co dalej ?
31 mar 20:26
31 mar 20:27
31 mar 20:29
kuba: tylko że tam nie mogę nigdy nic znaleźć co by idealnie pasowało do mojego przykładu. Nie mógłby
mi nikt tego wytłumaczyć ?
31 mar 20:30
5-latek: x4+4x2+4=0
1. spopsob liczysz od razu delte i x12= i x22= ...
2 sposob podstawienie za x2=t i t >=0
dostaniesz t2+4t+4 k dalej wiadomo
3 sposob x4+4x2+4= ze wzoru skroconego mnozenia (x2+2)2 i (x2+2)2=0 to dalej samemu
31 mar 20:32
Saizou :
x4+4x2+4=0 to wzór skróconego mnożenia (a+b)2=a2+2ab+b2, dla nas
a=x2 i b=2, zatem
x4+4x2+4=(x2+2)2=0
x2+2=0
x2=−2 sprzeczność, nie ma rozwiązania w liczbach rzeczywistych xd
31 mar 20:34
Harsay: W tym wypadku mamy wzór skróconego mnożenia:
x4 + 4x2 + 4 = (x2)2 + 2*2*x2 + 22 = (x2 + 2)2
czyli
w(x) = x(x2 + 2)(x2 + 2)
x2+2 = 0 <=> x2 = −2 => x∊∅
Podniesienie liczby do kwadratu nigdy nie da nam liczby ujemnej.
Czyli jedynym pierwiastkiem wielomianu jest x = 0
31 mar 20:35