aa
Hugo: Wyznacz daną wartość w zależności od a=cos26
a) cos 52
więc? cos(26+26) = 2a

.. można rozpisać ze wzoru ale wtedy mi się gubi sens z 'a'
przyporządkowanego do cosinusa a tam będą sinusy ;x Więc co poradzicie?
31 mar 18:55
muflon: cos(2*26)=cos2 26 − sin2 26
cos2 26 = a2
sin2 2= 1− cos2 26 = 1−a2
cos(52)= a2−1+a2=2a2−1
31 mar 19:01
Hugo: nie pomyślałem że tak sie da ;
;
Okej to to tam i następne.. a co z sinus 19?
sin19= ? tego sie nie da specjalnie rozbić i zapisać przy pomocy 26
31 mar 19:03
Mila:
Hugo, czytaj wzory ze zrozumieniem.
a=cos(26o)
cos(2x)=cos2x−sin2x=cos2x−(1−cos2x)=2cos2x−1
cos(2*26o)=2*a2−1
31 mar 19:05
Hugo: ok to juz mam

Towarzysz muflon mi wyjaśnił. a co powiesz Milo z
d) sin 19
31 mar 19:12
Hugo: tego się tak nie da rozbić
31 mar 19:12
Hugo: tak samo mam jeszcze podpunkt:
c) sin 64
jak to rozbić

? sin (64) = sin(26 + 26 + 2) :x
31 mar 19:16
Mila:
Hugo, napisz całe zadanie.
31 mar 19:24
Hugo: Wyznacz daną wartość w zależności od a=cos26
c) sin 64
d) sin 19
31 mar 19:26
wredulus:
Sin(19) =sin(45−26) = ... wzor trygonometeyczny odpowiedni
31 mar 19:28
Hugo: ok

dz !
a 64? 54−26 = 38 ≠30,35,60
31 mar 19:31
Hugo: 45*
31 mar 19:32
Hugo: (w uproszczeniu) s(a−b) = sasb −cacb
| √2 | | √2 | |
| * a − (1 − a) * |
| = |
| 2 | | 2 | |
| | √2 | | √2 | | √2 | | √2 | | √2 | |
|
| a − |
| + |
| a = 2 |
| a − |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
31 mar 19:37
wredulus:
(1−a)
≠ sin(26)
31 mar 19:38
wredulus:
Hugo ... wiesz że dzwony biją ... tyle że za cholerę nie wiesz w którym kościele
31 mar 19:39
Mila:
sin(64)=sin(90−26)=cos26 i gotowe.
Coś jeszcze?
31 mar 19:40
Hugo: 
Milo milo .. Dz <3 i Panu wrednemu także

już ogarniam.. właśnie tego mi brakuje ... że
coś gubie a przy was się dużo uczę

Prosze śledzić tutaj moją aktywności i w woli
cierpliwości pomagać będę wdzieczny mam takie jedno maturalne
| | sinαA | | 17 | |
dany jest trojkat ABC w ktorym . |
| = |
| Na boku AB lezy pkt D taki ze |
| | sinαB | | 25 | |
|AD|=12, |DB|= 16 oraz |CD|=17. Oblicz dlugosc promienia okregu opisanego na trojkacie ABC
http://www.zadania.info/95094 zad 3 // to jest to
31 mar 19:45
Mila:
To już zrobił Saizou, wpadnie to może napisze. Jest sporo liczenia.
Jeśli nie, to jutro napiszę, może znajdę mniej obszerny sposób, chociaż nie wiem czy moge to
napisaćw całości, bo tam korzystają ludzie z opłaconym abonamentem.
31 mar 20:16
Hugo: Milo rozumiem twe aluzje w kwesti abonamentu; sposób Saizou też przerabiałem ale wciąż nie jest
to na tyle jasne bym zrozumiał

Prosze jednak o wszelakie wskazówki jak to sobie obliczyć bardzo mnie to gnębi..
Co do sin64 = sin(90−26) = sin90cos26 − cos90sin26 // to drugie sie zeruje

= α
| | √2 | | √2 | |
Co do: sin13 = sin(45−26) = (* z poprawionym zapisem) = |
| α − |
| * √1−α |
| | 2 | | 2 | |
| | √2 | |
// takie dziwne ale sądzę że takie  i to można jeszcze: (α − √1−α) |
| |
| | 2 | |
31 mar 20:26
Mila:
Hugo, wzory redukcyjne:
sin(90−α)=cosα
sin64=cos26=a
To przecież wiesz,.
sin(19
o)=sin(45
o−26
o)=sin45*cos26−sin26*cos45=
| | √2 | |
= |
| *(a−√1−a2) ,sin26o>0 |
| | 2 | |
31 mar 20:43
31 mar 20:46
Mila:
Poczekaj, trochę odczekamy. Rozwiązuj inne zadania.
31 mar 20:54
Hugo: ok

Jutro piszę próbną mature (kolejny test) masz coś fajnego poćwiczyć? coś co by się
schematycznie mogło powtórzyć i mnie czegoś nauczyło
31 mar 21:04
Mila:
1) W ostrosłupie prawidlowym czworokątnym, krawędź podstawy ma dl. a, natomiast kat między
krawędzią boczną i krawedzią podstawy wychodzącą z tego samego wierzcholka ma miarę α.
Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej ostrosłupa.
31 mar 21:18
Hugo:

// jak się wstawia literki/ cyferki do rysunku?:(
ok

mamy
bok podstawy = a
kąt między boczną a kr. podstawą
tgα = h/0,5a
| | tgα | | tgα | |
Pc = 4 * Pb + Pp = 4* ( |
| * 0,5 * 2 * a ) + a2 = 4a |
| + a2 = 2tgα + a2 |
| | 2a | | 2a | |
i teraz V
31 mar 21:39
Hugo:

V = pp*H / 3
Z tw Pitagorasa
H
2 = (0,5a)
2 + h
2
| | (4a2)(0,25a2) | | tg2 α | |
H2= |
| + |
| |
| | 4a2 | | 4a2 | |
| | (4a2)(0,25a2) + tg2 α | |
H2= |
| |
| | 4a2 | |
31 mar 21:46
Hugo: | | √a4 + tg2α | |
V = a2 * |
| /3 |
| | 2a2 | |
31 mar 21:48
Hugo: chyba sie nie da uprościć tego już

? prosze o następne
31 mar 21:49
Hugo: chwilowo zw
31 mar 21:49
Mila:

WΔBES:
I teraz licz dalej.
31 mar 21:58
bezendu: o fajne zadanie
31 mar 21:59
Hugo: :x huh taki blad i wszystko leci;
Pc= 4*a* tgα * a +a2 = 2a2tgα +a2
Milo wrafajac jeszcze nic Objetosc; jak robisz te rysuki ;x? chodzi mi o znaki cyfry i litery
ja robie tak sama wiesz jak a widze u cb sie da emm : (
31 mar 22:18
Hugo: tam zgubilem *0,5 ale i tak wynik jest ok ;x
31 mar 22:19
Hugo: tam zgubilem *0,5 ale i tak wynik jest ok ;x
31 mar 22:19
Hugo: z pitagorasa
H
2 = 0,25a
2 + tg
2 α * a
2 /4
| | √0,25a4 + tg2 α * a2 | |
H= |
| |
| | 2 | |
| | √0,25a4 + tg2 α * a2 | |
V= |
| |
| | 3 | |
teraz ok

?
31 mar 22:28
Mila:
Jeszcze jeden błąd w Pb.
Literki na rysunku po naciśnięciu ikonki "T", potem piszesz z klawiatury małe albo duże.
31 mar 22:31
Mila: V− źle.
31 mar 22:36
Hugo:
31 mar 22:56
Hugo: Pb= 4( a* tgα*a /2 /2) =a2tgα
31 mar 23:00
Hugo: :( tyle bledow
31 mar 23:01
31 mar 23:03
31 mar 23:06
31 mar 23:06
Hugo: Milo o ile tam jeszcze jeses prosze o jakies zadanie jeszcze jedno
31 mar 23:27
Mila:
Hugo, źle zastosowałeś tw. Pitagorasa.
Idź dzisiaj spać.
Linka podałam chyba do innego zadania, też muszę iść spać.
ale popraw , i oblicz H.
31 mar 23:30
Mila:
Czekam jeszcze.
31 mar 23:31
Hugo: : ) Kąpałem się wybacz ze nie odpisuje na bierząco
31 mar 23:55
Hugo:

Bo H to mamy z tw Pitagorasa
..... Racja O.O przecież H to nie jest przeciw prostokątna
h
2=H
2+0,25a
2
0,5a*tgα= H
2 + 0,25a
2
H
2= 0,5a*tgα− 0,25a
2
H =
√0,5a*tgα− 0,25a2
H =
√a(0,5*tgα− 0,25a)
1 kwi 00:00
Hugo: i teraz
| | a2√a(0,5tgα − 0,25a) | |
V= |
| |
| | 3 | |
1 kwi 00:02
Hugo: Be pround of me, Milo!
1 kwi 00:12
Marcin: I'm proud od You!
1 kwi 00:25