wielomiany
Anula: Dla jakich wartości parametru a rozwiązania x1 x2 x3 równania x3 − 9x2 + (a− 5)x − 15 = 0
spełniają warunki x2=x1+r i x3=x2 +r. Wyznacz rozwiązania tego równania.
Bardzo proszę o rozwiązanie
31 mar 18:38
ZKS:
Ze wzorów Viete'a oraz z własności ciągu arytmetycznego mamy.
{x
1 + x
2 + x
3 = 9 ⇒ 3x
2 = 9 ⇒ x
2 = 3
{2x
2 = x
1 + x
3
Wykorzystujemy informację ze strony
120 i otrzymujemy
3
3 − 9 * 3
2 + (a − 5) * 3 − 15 = 0
27 − 81 + 3a − 15 − 15 = 0
3a = 84 ⇒ a = 28.
31 mar 18:59
Anula: dzięki wielkie
31 mar 19:10