Krótkie pytanie
Raf: Jaki zbiór wartości ma eix? R+? Mam to traktować jako zwykłą funkcję wykładniczą?
31 mar 18:15
Raf: Dokładniej chcę wyznaczyć obraz odwzorowania homomorficznego R∍x−−>eix∊C\{0}
I wyżej zbiór wartości chyba C+? Czy C\{0}?
Jądro to {0}, tak?
31 mar 18:19
Raf: ?
31 mar 19:26
pomocnik: eix = cosx + isinx
31 mar 20:08
Raf: Wiem, ale jak wyznaczyć taki zbiór wartości? Jakie wartości przyjmuje isinx? Dostaliśmy to
zadanie na pierwszym roku na algebrze i na żadnym przedmiocie nie było jeszcze wzoru Eulera
31 mar 21:14
pomocnik: To jest postać wykładnicza liczby zespolonej więc musiało być.
Poza tym jeżeli a=Re eix, b=Im eix, to zgodnie ze wzorem Eulera
a=cos x, b=sin x
31 mar 21:28
pomocnik: i teraz wystarczy zauważyć, że a2+b2=1, więc obrazem eix dla x∊R jest ....
31 mar 21:29
Raf: Nie, nie było ; ( to nie moje niedouczenie, jestem pewny, że nie było. Ewentualnie może
jednominutowo wspomniane na jakichś ćwiczeniach.
Mógłbyś napisać, jak to zastosować do mojego zadania? Jak wyznaczyć ten obraz?
31 mar 21:32
Raf: Obrazem jest 1?
31 mar 21:34
Raf: Czy okrąg w początku układu o promieniu 1?
31 mar 21:35
pomocnik: No to Ci napisałem ze wzoru z
31 mar 2014 20:08
cześć rzeczywista to cos x (oznaczamy przez a)
cześć urojona to sin x (oznaczamy przez b),
więc a
2+b
2=1, czyli na płaszczyźnie Gaussa (płaszczyźnie zespolonej),
to okrąg jednostkowy.
31 mar 21:35
Raf: Nie no, okrąg to nie będzie, bo eix∊C\{0}, a nie do C\{0}xC\{0}.. już za długo nad tym
siedzę...
31 mar 21:38
Raf: Oo czyli jednak dobrze z tym okręgiem.. ok, jutro rano na to na świeżo spojrzę, dzięki
31 mar 21:39
pomocnik: A wiesz co to jest płaszczyzna Gaussa?
31 mar 21:39
Raf: Płaszczyzna zespolona. Punkty należą do C, nie do układu kartezjańskiego. Dzięki
31 mar 21:41
pomocnik: Pomyśl
31 mar 21:42
Raf: Dziś od 11 miałem korki z matury rozszerzonej 4 godziny, po korkach od razu usiadłem do zadań,
to chyba już dla mnie trochę za długo...

ogarniasz homomorfizmy? Dałbyś jeszcze wskazówkę
do tego zadania?
https://matematykaszkolna.pl/forum/244583.html
31 mar 21:45