Homomorfizmy grup
Raf: Niech f: Z−−−>Z10xZ10 będzie takim homomorfizmem, że f(1)=(4,5). Wyznaczyć obraz i jądro
tego homomorfizmu
31 mar 21:17
Munch:

aaaaaaaaaa
31 mar 21:26
Raf:
31 mar 21:27
Maslanek: Mamy, że f(1)=(4,5)=f(e)
f(x)=f(e*x)=f(e)*x=x*(4,5)=(4x, 5x)
Wyznaczamy jądro: (4x, 5x)=0, gdy 4x=0 i 5x=0 ⇒ x=4*5k i x=5*2l
4*5k=5*2l
2k=l
Czyli x=5*4k dla k∊Z
Obraz?
31 mar 22:03
Maslanek: W zasadzie obraz jest łatwo wyznaczyć namacalnie, gorzej z opisaniem dlaczego to jedyne
elementy.
im f = {(0;0), (4,5); (8, 0); (2,5); (6,0); (0,5); (4;0); (8;5); (2;0); (6;5)}
31 mar 22:06
Raf: Dziękuję, ale jądrem jest Z
10, a nie Z
20 
i totalne nie rozumiem tego zapisu, czemu
akurat x=4*5k i x=5*2l
1 kwi 15:49