ciagi arytm. i geom.
SZYMON: 1) Wyznacz wyraz pierwsze i iloraz ciągu geometrycznego, w którym a3 = 4 i a6 = −32, a
następnie napisz wzór na jego wyraz ogólny.
2) Liczby 27,x,y tworzą ciąg geometryczny, a liczby x,y, −3 ciąg arytmetyczny. Wyznacz te
ciągi.
Proszę o jak najprostsze rozwiązania.
30 mar 21:31
SZYMON: czy może ktoś pomóc ? >,<
30 mar 21:36
30 mar 21:36
agulka: 1).
| ⎧ | a3=a1*q2=4 | |
| ⎩ | a6=a1*q5=−32 |
|
Drugie równanie można rozpisać a
1*q
2*q
3=−32⇒4q
3=−32 /:4⇒q
3=−8⇒q=−2.
a
1*q
2=4
4a
1=4
a
1=1
30 mar 21:39
SZYMON: nie bardzo mi pomogłeś/aś. czy może ktoś to rozwiązać ?
30 mar 21:39
agulka: 2)
Rozwiąż układ równań:
x
2=27y
30 mar 21:41
SZYMON: Jak znaleźć q innym sposobem, prostszym ?
30 mar 21:41
Eta:
| a6 | |
| =q6−3=q3 ⇒ q3=−8 ⇒q=−2 |
| a3 | |
a
n= a
1*q
n−1= (−2)
n−1
30 mar 21:44
SZYMON: ok, ekstra ale :
⇒ q3=−8 ⇒q=−2
?
skad wiem, ze q3= −8 ?
30 mar 21:51
SZYMON: 2 )
x2 =27y
x−3
y= −−−−−−−
2
dlaczego 2 ?
30 mar 21:53
Wazyl: Najpierw poczytaj potem pytaj.
30 mar 21:56
agulka: Taka jest własność c. geom.
30 mar 22:12