latex
[brązowy]marcos: latex.
Mam problem z oprogramowaniem do składu tekstu. Brakuje mi polskich znaków, to znaczy znajdują
się one w edytorze, lecz po kompilacji mam pytajniki zamiast owych znaków. Operował ktoś na
takim oprogramowaniu i mógłby mi coś doradzić?
30 mar 18:28
wredulus:
niepamiętam ... ale trzeba było jakąś bibliotekę 'ściągnąć' albo znaleźć w necie LaTex'owego
już z polskimi znakami (najprościej

)
30 mar 18:29
Bogdan:
A zauważyłeś ten wpis
244304 ?
30 mar 18:29
[brązowy]marcos: Bogdan, zaraz napisze rozwiązanie, nie zauważyłem tego wpisu. Dzięki
30 mar 18:32
[brązowy]marcos: @wredulus:
Ściągnąłem parę bibliotek, a w preambule mam
\usepackage{polski}
\usepackage[cp1250]{inputenc}
i nadal to samo.
30 mar 18:33
30 mar 18:51
Trivial:
Oczywiście, żeby to moje rozwiązanie działało, pliki muszą być zakodowane za pomocą UTF−8,
które działa wszędzie. Z kodowaniami cp1250, iso−8859−2 (latin−2) i archaicznym cp852 są
same problemy.
30 mar 18:58
[brązowy]marcos: Nie działa, pokazuje mi się następujący komunikat: Package inputenc Error: Unicode char
\u8:�rki not set up for use with LaTeX. Package inputenc Error: Keyboard character used is
undefined
30 mar 19:05
Trivial: Jakiego kodowania używasz w plikach (ustawia się to w edytorze)?
30 mar 19:06
[brązowy]marcos: Tak w edytorze i jest to utf−8.
30 mar 19:06
30 mar 19:10
[brązowy]marcos: Jeśli napisze to w ten sposób ksi¹¿ka − działa i wychodzi mi słowo 'książka' lub gdy użyje kodu
tex, również działa, ale sprawia mi to problem. Za każdym razem ręcznie zmieniam polskie znaki
na kody tex. To pochłania mi to sporo czasu. Jest jeszcze opcja napisania programu, który mi
podmieni wszystkie polskie znaki w edytorze do kodu tex, ale na dłuższą metę nie chce tak
operować.
[brązowy]marcos: sprawdzam
[brązowy]marcos: ooo działa! ! ! dzięki! W pliku może mam jakiś konflikt bibliotek, muszę całą sprawdzić, może
coś się powtarza. Jeszcze raz dzięki
30 mar 19:13
Trivial:
30 mar 19:15