d
Barry: | | x3+x2−14x−24 | |
mamy funkcje : |
| i trzeba wyznaczy© miejsca zerowe funkcji |
| | 2x+6 | |
30 mar 17:12
wredulus:
no i w czym problem
30 mar 17:13
wredulus:
kiedy ten ułamek 'ma szanse' być =0
30 mar 17:13
Marcin: Wyznacz dziedzinę i później licznik przyrównaj do zera.
30 mar 17:13
Barry: | | (x+2)(x+3)(x−4) | |
wychodzi |
| i z mianownika x≠−3 á tylko 2 miesjca czy 3 |
| | 2x+6 | |
30 mar 17:14
Marcin: tylko 2.
30 mar 17:15
wredulus:
2 miejsca ... bo x=−3 NIE NALEŻY do dziedziny funkcji
30 mar 17:15
Barry: bo jedno miejsce jest takie jak mianownik czyli x=−3 i dziedzina to R− {−3} czyli tylko 2
odpowiedzi beda
30 mar 17:16
Barry: ok juæ wiem thx
30 mar 17:16
Marcin: Tak, brawo
30 mar 17:16
5-latek: Marcin jestem troche niepocieszony bo ktos wykasowal tego posta z zadaniem (ja go w spisie
nie widze
30 mar 17:20
Barry: taka piekna pogoda a ja zadania robie
30 mar 17:20
30 mar 17:21