Marcin .
5-latek: Dla Ciebie z e streometrii
W kule o promieniu R wpisano ostroslub w ten sposob ze z punktu W lezacego na powierzchni kuli
poprowadzono 3 cieciwy rownwej dlugosci WA=WB =WC =x z ktorych kazde dwie tworza kąt alfa .
Oblicz dlugosc x tych cieciw uwazajac R i alfa za wiadome .
29 mar 22:32
Ajtek:
Ciekawe zadanko

. Cześć
5−latek 
.
29 mar 22:40
5-latek: czesc
Ajtek 
Ciekawe pare rzeczy trzeba bedzie wykorzystac
29 mar 22:46
Ajtek:
Owszem

. Dlatego piszę, że ciekawe.
29 mar 22:50
Ajtek:
I podstawą jest porządny rysunek

.
29 mar 22:51
5-latek: Ajtku Tutaj tak −porzadny rysunek to podstawa
Ale ci powiem z eciezko mi bedzie tutaj go narysowac
29 mar 22:56
Ajtek:
Mi również, nawet się nie podejmuję

.
29 mar 22:57
5-latek: Moze poprosimy
Mile

Pozdrawiam. Lub moze spojrzy tu
Eta 
pozdrawiam rowniez i
29 mar 23:00
Marcin: Można prosić o jakiś rysunek do tego?
29 mar 23:44
Marcin:

Coś takiego?
29 mar 23:54
Godzio:
Ostrosłup jest o wierzchołkach ABCW ? (nawet nie jest powiedziane jaki to ostrosłup

)
29 mar 23:57
Marcin: Trochę źle to przedstawiłem. Na różowo są cięciwy

Na szaro masz resztę ostrosłupa, ale w sumie nie wiem czy to tak ma wyglądać.
Założyłem że |WA| |WB| |WB|, to odległości tego punktu od wierzchołków. nie wiem w sumie czemu
30 mar 00:00
5-latek:

Do pierwszego ma byc jeszce narysowana kula (ale mi nie wychodzi
30 mar 00:01
5-latek: Czesc
Godzio 
Nie musi byc powiedziane ( ale jak polaczysz punkty A B i C to
dostaniesz ostroslup prawidlowy trojkatny
30 mar 00:06
Godzio:
Ale nie jest powiedziane, że musi być trójkątny i nie jest powiedziane, że W jest
wierzchołkiem, bardzo nieścisłe to zadanie

|AW| = |BW| = |CW| = x −− ok, ale mogą istnieć
inne wierzchołki
30 mar 00:08
5-latek: Wedlug mnie jest wierzcholkiem bo skoro z niego wyprowadzona 3 rowne cieciwy .
Poczekajmy moze na Panie
30 mar 00:14
Marcin: To chyba nie na moją głowę
30 mar 00:16
5-latek: Dlaczego nie ?
30 mar 00:17
Godzio:
No dobra, nie doczytałem "w ten sposób, że"

Sorry za zamieszanie
30 mar 00:19
Marcin: Co możemy wyliczyć z R, co daje nam ten promień w tym ostrosłupie?
30 mar 00:21
5-latek: zauwaz ze DW=H to bedzie wysokosc ostroslupa
oraz AB=BC+CA=a
Terraz poszukaj rownan np w trojakcie ABC czym sa wysokosci i jak bedzie dzielil punkt D
wysokosc AE ? wiec AD= czemu ?
Masz jeszce inne trojkaty
30 mar 00:31
Marcin: | | 2 | |
Ja wiem, że AD to |
| wysokości trójkąta równobocznego. Chcę sobie wyliczyć EW, później OD |
| | 3 | |
Z tego będę mieć wysokość OD + R No i z tego wyliczę już x w trójkącie prostokątnym. Dobre
myślenie?
30 mar 00:40
5-latek: wiec probuj
30 mar 00:45
5-latek: Mialem pisac moze jutro (ale to juz dzisiaj −pozniej jak sie przespisz

)
30 mar 00:49
Marcin: Tak, tak. Dzisiaj już za długo siedzę nad tymi zadaniami

Czasem też trzeba spać
30 mar 00:50
Marcin: Może ktoś jeszcze spróbuje się tego podjąć?

Sam chyba nie dam rady
30 mar 17:36
bezendu:
Daj czas do wieczora.
30 mar 17:39
5-latek: | | 2 | | a | |
to wyliczylem AD= |
| AE= |
| √3 |
| | 3 | | 3 | |
| | a2 | |
W trojkacie AWD z pitagorasa mam DW2+AD2=AW2 to H2+ |
| =x2 |
| | 3 | |
Trojakt BEW
| a | | sinalfa | | alfa | |
| :x= |
| to a= 2xsin |
| |
| 2 | | 2 | | 2 | |
| | a | |
W trojkacie ODa mamy AO2=OD2+AD2 ale AO=R i OD=DW−OW= H−R i AD= |
| √3 to mamy |
| | 3 | |
| | a2 | | a2 | |
R2=(H−R)2+ |
| to H*2+ |
| =2HR |
| | 3 | | 3 | |
Teraz pobaw sie tymi 3 rownaniami
Mi wyszedl taki wynik
| | 4 | | alfa | |
x=2R√1− |
| sin2 |
| to wszystko pod pierwiastkiem |
| | 3 | | 2 | |
30 mar 17:42
5-latek: Nie zauwazylem Twojego wpisu
bezendu 
Tak bym jeszce nie pisal
30 mar 17:43
Marcin: Krzaki ładne wyszły
30 mar 17:49
5-latek: | | a2 | |
pomylilem sie przy przepisywaniu z kartki tam gdzie jest to H*2+... ma byc H2+ |
| =2HR |
| | 3 | |
Przepraszam
30 mar 17:52