jerey: Przed maturą maj 2014 pazdro;
mam takie zadanie.
Z dwóch miast A i B odległych od siebie o 90 km wyjechali rowerami dwaj znajomi by spotkać się
o umówionej godzinie w miejscowosci C, znajdującej się między A i B. Pierwszy (z A) wyjechał
godzinę pózniej niż drugi. W jakiej odległosci od A znajduje się C jeśli wiemy, ze gdyby
znajomi kontunuowali podróż ( po spotkaniu w C) , każdy w wybranym wczesniej kierunku i z
dotychczasową szybkością , to pierwszy dotarłby do B po ołtorej godziny, zaś drugi do A − po 4
godzinach.
ułożyłem 4 układy:
AB=90km
1.V
A(t+1)=90 2. V
B*t=90
AC=x
3.V
A(t+1,5)=90−x 4. V
B(t+4)=x
| | 90 | | 90A | |
z 1 wyznaczam VA= |
| z drugiego VB= |
| |
| | t+1 | | t | |
| 90t | | 135 | | 90t+360 | |
| + |
| = 90−x |
| =x |
| t+1 | | t+1 | | t | |
podstawiam za x'a
mnoże na krzyż dostaje równanie kwadratowe, z którego delte mam 57. Nie wiem czy poprawnie
ułozyłem układ równan. Niech ktos rzuci okiem ,zaproponuje swoje rozwiązanie /swoj układ