pomocy
niedzielan: Z dwóch miast , A i B odległych od siebie o 90km wyjechali rowerami dwaj znajomi , by spotkać
się o umówionej godzinie w miejscowości C znajdującej się między A i B . Pierwszy z kolegów (z
miasta A) wyjechał o godzinę później niż drugi . W jakiej odległości od A znajduje się C jeśli
wiemy że gdyby znajomi kontynuowali podróż po spotkaniu w C , każdy w wybranym wcześniej
kierunku i z dotychczasową szybkością to pierwszy dotarłby do B w półtorej godziny zaś drugi
do A w cztery godziny ?
9 mar 19:24
niedzielan: błagam pomóżcie
9 mar 19:29
Eta:
| | vA | | 4 | |
Na drodze AC: vA*(t−1) = vB*4 ⇒ |
| = |
| |
| | vB | | t−1 | |
| | vA | | t | |
Na drodze BC : vA*1,5= vB*t ⇒ |
| = |
| |
| | vB | | 1,5 | |
| | 4 | | t | |
to |
| = |
| ⇒ t2−t−6=0 ⇒ (t−3)(t+2)=0 ⇒ t=3h , bo t>1 |
| | t−1 | | 1,5 | |
| | vA | |
to: |
| = 2 ⇒ vA= 2vB ( ten co dłużej "spał" miał prędkość 2 razy większą |
| | vB | |
| | 90 | | 90 | |
na całej trasie : |
| = vA ⇒ vA= |
| |
| | t−1+1,5 | | 3,5 | |
| | 90 | | 180 | | 3 | |
to na trasie AC: |AC|= vA*(t−1) = |
| *2= |
| = 51 |
| km |
| | 3,5 | | 3,5 | | 7 | |
| | 3 | |
Odp: Miejsce spotkania wC znajduje się 51 |
| km od miasta A |
| | 7 | |
9 mar 21:10
pigor: ..., lub tak : niech t, t−1 − czas jazdy do chwili spotkania znajomych
z B, A odpowiednio, zaś
x=? szukana odległość C od A , to z warunków
zadania mam np. układ równań :
| t−1 | | 4−t | | x | |
| = |
| = |
| ⇒ t(t−1)=(4−t)(1,5−t) i xt=(90−x)(4−t) ⇔ |
| 1,5−t | | t | | 90−x | |
⇔ t
2−t=6−5,5t+t
2 i xt=360−90t−4x+xt ⇔ 4,5t=6 /:1,5 i 4x=360−90t ⇔
⇔ 3t=4 i 4x=360− 30*4 ⇒ 4x=240 ⇔
x= 60 [km] = |CA| . ...
9 mar 22:48
Eta:
Hej
pigor 
( gdzie mam błąd? ... bo tak myślałam,że coś skopałam
9 mar 23:08
pigor: ..., powiem szczerze nie ma pojęcia, bo u Ciebie nic nie
"grzebałem'" no i nie chce mi się .....

, przepraszam; pozdrawiam.
9 mar 23:24
daras: toć to samo było tydzień temu
nic tylko kopiować i wklejać
9 mar 23:26
Eta:
daras podaj link
9 mar 23:29
Eta:
pigor miły jesteś i szczery do b
ólu
9 mar 23:35
daras: Eta nie chce mi sie szukac , bo nie jestem zainteresowany , podobnie jak niedzielan, który już
dawno śpi

a swoją drogą, to dziwię sie,ze te posty są tu wrzucane bez ładu i składu i ca jakiś czas sie
powtarzają=robota głupiego
9 mar 23:42
niedzielan: jestem nie spie
9 mar 23:43
daras: mi wystarczy, że raz to już rozwiązałem i pigor z raz co najmniej tez

przy drugim podejściu mam juz odruch wymiotny a przy trzecim ...lepiej nie mówić
9 mar 23:43
daras: skoro nie śpisz niedzielan, to kliknij w tutejsza wyszukiwarkę i Karampuk Ci sam wyskoczy z
kapelusza

kolorowych snów !
9 mar 23:44
pigor: ..., przepraszam
Eta , kurcze, że też musiałem chlapnąć tak ;
a co do tego zadania, to nie rozwiązywałem go wcześniej, teraz zwróciłem
na nie uwagę, ze względu na bardzo staranną jego treść, co mi się spodobało;
a moje rozwiązanie − układ równań, to z wykresu z układem osi tOs . ..
10 mar 00:03
Domel: pigor wg twoich obliczeń odległość |AC| czyli x = 60 km. Więc rowerzysta B pokonując tę
trasę w 4 godziny jechał z szybkością 15 km/h. W takim razie początek trasy |BC| = 30 km
pokonał w 2 godziny.
A więc wystartował i sobie pedałuje a po godzinie po pobudce i śniadanku wystartował gość z
miasta A. Ma teraz tylko godzinę, żeby dotrzeć do C czyli pędzi 60 km / h −Uffffffff (to chyba
Szurkowski

).
Ale w takim razie czemu się tak wlókł te ostatnie 30 km z C do B (aż 1,5 godziny)


Przecież
powinien to przelecieć w 0,5 godziny.
Konkludując (jak ja lubię to słowo

) ja jestem za
Etą
10 mar 01:43
daras: dobrze zrobiłaś
Eta
10 mar 10:13
zawodus: Też tak twierdzę
10 mar 10:55
walt: Wynik Ety jest zgodny z wynikami z różnych stron jeśli chodzi o dokładnie to zadanie..
Teraz pytanie, co zrobił źle Pigor? Rachunek jest poprawny.
10 mar 11:04
pigor: ..., ale jaja

kurcze, będę miał więcej czasu to pochylę się
jeszcze raz nad moimi równaniam ; czyżbym źle zrozumiał treść zadania
10 mar 11:29
pigor: ... tak, wszyscy macie rację, to
moje równania są błedne 
;
choć rachunki poprawne; przepraszam ,spieprzyłem podobieństwo
ΔΔ ma moim rysunku na płaszczyźnie z układem tOs, bo powinny
być np. takie :
| t−1 | | 4 | | x | |
| = |
| = |
| i t >1 ⇔ t2−t=6 tx=360−4x ⇔ |
| 1,5 | | t | | 90−x | |
⇔ t
2−7−6=0 i t>1 i x(t+4)=360 ⇔ t=3 i 7x=360 ⇔
x=51,429 km ±1m
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
P.S. a więc równania analogiczne jak
Ety, którą jeszcze raz przepraszam,
bo jednak trzeba było w nich ...

choć co nieco, ale "pogrzebać"
10 mar 12:05
Eta:
10 mar 12:50
pigor: ... i ja cieszę się, że Ty się cieszysz, bo dla mnie to

oznacza wybaczenie, mojego braku ..

pokory; pozdrawiam.
10 mar 13:02
Eta:
Również ciepło pozdrawiam
10 mar 13:03
daras: wielkie jest przyznać się do błedu pigor
10 mar 14:37