wielomiany
kkk: Jak sprawdzić który z dwumianów: x+1, x− √2, x+√3 jest dzielnikiem wielomianu
w(x) = x4 + 3x3 − 4x − 2
30 mar 11:05
30 mar 11:11
kkk: czyli po prostu obliczyć w(0) ?
30 mar 11:15
Hajtowy:
W(−1) = 1 − 3 + 4 − 2 = 0
Czyli wiadomo, że .... jest dzielnikiem wielomianu
30 mar 11:18
kkk: aha dziękuję
30 mar 11:39
kkk: a mam jeszcze pytanie do nierówności wielomianowych... chodzi mi dokładnie o wykres, jak się go
rysuje?
bo ja już wyznaczyłam pierwiastki i teraz tylko nie wiem jak narysować wykres żeby dobrze
odczytać przedziały
30 mar 11:40
Hajtowy: Daj zadanie to zobaczymy co da się zrobić

I oczywiście przedstaw swoje rozwiązanie
30 mar 11:43
kkk: a więc mam taką nierówność:
x3−9x> −2x3+x2−3
przeniosłam wszystko na jedną stronę i otrzymałam:
3x3 − x2 − 9x + 3> 0
potem pogrupowałam wyrazy i mam:
x2(3x−1)−3(3x−1)> 0
(3x−1)(x2−3)> 0
(3x−1)(x−√3)(3+√3)> 0
x1 = 13, x2 = √3, x3 = −√3
30 mar 11:51
kkk: sprawdź czy do tej pory mam dobrze
30 mar 11:51
kkk:

i potem pomyślałam, żeby narysować oś liczbową i zaznaczyć na nie te miejsca zerowe, które
wyznaczyłam i oznaczyć przedziałami
i potem wzięłam sobie po 1 liczbie z każdego przedziału i sprawdziłam czy jest dodatnia czy
ujemna i wyszły mi przedziały (−3; u{1{}3}) suma (
√3;+nieskończoności)
30 mar 11:56
kkk: tzn w tym przedziale jest (−3;13) suma (√3 ; +nieskończoności)
30 mar 11:57
kkk: tzn nie −3 tylko −√3
30 mar 11:57
30 mar 11:58
kkk: ja tylko chcę żeby mi to ktoś sprawdził, bo już to przecież zrobiłam
30 mar 12:04
Aga1.: Dobrze.
30 mar 13:34
kkk: dzięki
30 mar 18:08