Dziedzina funkcji
adam#62;19: Wyznacz dziedzinę podanej niżej funkcji :
a) f(x) = 1 / (√x2+5x+6) + ex−1
29 mar 23:23
5-latek: Ja policzylbym tylko x2+5x+6>0
29 mar 23:26
adam#62;19: a co z ex−1
29 mar 23:30
Piotr:
nic, e to liczba
29 mar 23:32
5-latek: nic bo e to stala a dla x=1 dostaniesz e0=1
Ale moze sie ktos wypowie
29 mar 23:33
adam#62;19: to wgl tego nie uwzględniamy w dziedzinie?
D=(−∞;−3)U(−2;∞) ?
29 mar 23:33
Marcin: Jest ok
29 mar 23:36
29 mar 23:37
adam#62;19: a jakby było e √x
pierwiastek z x−em jest jakby w potędze
to wtedy jaka dziedzina bylaby dla tego przykładu ?
29 mar 23:39
29 mar 23:41
5-latek: to co pod pierwiastkiem stopnia parzystego to ≥0
29 mar 23:42
Piotr:
jeszcze musisz dodac x≥0
29 mar 23:43
adam#62;19: to bedzie x≥0
29 mar 23:44
Piotr:
tak
29 mar 23:45