dziedzina
olka13: oblicz dziedzinę funkcji
f(x) = 1 / (√3x−2)
29 mar 23:09
5-latek: dziedziny sie nie oblicza . dziedzine sie wyznacza(okresla .
Mianownik ≠0 i to co pod pierwiastkiem ≥0
29 mar 23:13
Olgaaa: 3x−2>0
i dalej jedziesz
29 mar 23:13
5-latek: Ale w zwiazku z tym z e mianownik nie moze rownac sie 0 wiec to co jest pod pierwiaskiem ma
byc >0
29 mar 23:15
29 mar 23:16
olka13: a mam takie pytanie czy jest jakaś różnica w wyznaczaniu dziedziny pomiędzy :
a) y =
√2x2−2x−3
b) y = 1 / (
√2x2−2x−3)
w obu przypadkach przyrównuje 2x
2−2x−3 ≥ 0 czy w którymś tylko "> 0 "
29 mar 23:17
5-latek: napisalem CI to dokladnie W drugim to co pod pierwiastkiem musi byc >0 (nie moze byc ≥0 bo
przez 0 dzielic nie wolno
W pierszej funkcji ma byc >=0
29 mar 23:21
Dziadek Mróz:
D: b > 0
b =
√c
D: c ≥ 0
D:
√3x − 2 > 0 ⋀ 3x − 2 ≥ 0
3x − 2 > 0 ⋀ 3x − 2 ≥ 0
3x − 2 > 0
3x > 2
x >
23
3x − 2 ≥ 0
3x ≥ 2
x ≥
23
D: x >
23 ⋀ x ≥
23 =>
x > 23 ∩
x ≥ 23 =>
x > 23
29 mar 23:22