rozwiaz rownanie
magda: 2x3−4x2−5x+10=0
29 mar 19:46
5-latek: 2x2(x−2)−5(x−2)=0
teraz wspolny czynnik(x−2) przed nawias i rozwiazuj dalej sama
29 mar 19:48
Olgaaa: możesz również poszukać pierwiastków

zauważmy, że dla x=2 się zeruje:
16−16−10+10=0
teraz możemy z Herona
2 −4 −5 10
x 4 0 −10
2 0 −5 0
w(x)=(x−2)(2x
2−5)=0
x=2 v 2x
2=5
x
2=5/2
x=
√5/2
29 mar 22:48
5-latek: | | 5 | | 5 | |
Olga . Nie tylko x= √ |
| ale takze x=−√ |
| |
| | 2 | | 2 | |
Ale nasza kolezanka pewnie czekala na gotowe rozwiazanie
29 mar 22:54
Olgaaa: przepraszam, po prostu jak liczę nie na kartce, to później zapominam o niektórych rzeczach
29 mar 23:50
5-latek: Ale nie masz za co przepraszac

Pop prostu zwrocilem CI na to uwage
30 mar 00:19
magda: dzieki za pomoc
30 mar 07:01
magda: zrobilam to zadaniei mi jakas czarna magia wyszla
2 kwi 12:03
zawodus: pokażesz? nigdy czarnej magii nie wiedziałem.
2 kwi 12:19
magda: dlamnie matma to czrna magia
2 kwi 12:41