dwie funkcje
zerohunter: Określ dziedzinę, miejsce zerowe, oblicz wartość funkcji dla liczb −2, 0, √2, 1/2 i sprawdź czy
liczby 6, 1 należą do zbioru wartości funkcji:
a) f(x)=7x−2
b) f(x)=|x−4|
29 mar 14:10
J: I z czym masz problem ?
29 mar 14:14
Olgaaa: D=R
Mz. Zerowe jest wtedy, gdy y=0, więc podstawiasz i liczysz
Aby obliczyć wartość funkcji, musisz za x podstawiać dowolne liczby i wyliczać
29 mar 14:42
zerohunter: Z wartością bezwzględną, za cholerę tego nie czaję, oblewam sprawzian w sumie tylko przez nią.
29 mar 22:34
Olgaaa: |x−4|=0
x−4=0 => x=4 to miejsce zerowe
a resztę dalej tak samo...
29 mar 22:40
29 mar 22:43
5-latek: Z tego czerwonego wykresu widzisz z ezbiorem wartosci tej funkcji y=|x−4| jet przedzial <0,+∞)
(odczytujesz go na osi OY
wiec czy te liczby naleza do zbioru wartosci tej funkcji ?
29 mar 22:48