matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pomoc
bolek:
Pomoże mi ktoś wyjaśnić jak w zadaniu
https://matematykaszkolna.pl/forum/240890.html
z cosα=
b−a
a+b
wyliczyć b? tz jak to rozpisać?
29 mar 13:28
agulka:
cosα
b−a
=
1
a+b
cosα(b+a)=b−a bcosα+acosα=b−a bcosα−b=−acosα−a b(cosα−1)=−a(cosα+1)
−a(cosα+1)
b=
cosα−1
1+cosα
b=a
1−cosα
29 mar 13:50