Trapez
Michał: Na okręgu opisano trapez, w którym krótsza podstawa ma długość a, a dłuższa podstawa tworzy z
ramionami kąty i mierze alfa. Oblicz pole tego trapezu.
9 mar 14:16
Eta:

Trapez jest równoramienny ( z informacji o kątach ostrych)
| | a+b | |
z warunku wpisania okręgu w trapez : a+b=2c ⇒ c= |
| |
| | 2 | |
W trójkącie EBC
| | |EB| | | b−a | | 1+cosα | |
cosα= |
| ⇒ cosα= |
| ⇒b= a* |
| |
| | |BC| | | a+b | | 1−cosα | |
| h | | a+b | |
| = sinα ⇒ h= c*sinα = |
| *sinα |
| c | | 2 | |
| | a+b | |
P(tr)=[ |
| ]2*sinα=...... podstawić dane i.......... |
| | 2 | |
| | a2*sinα | |
P(tr)= |
| [j2] |
| | (1−cosα)2 | |
10 mar 00:01
5-latek: To jest zadanie z tego arkusza z info. (przed chwila wlasnie ogladalem)
Tam musza zaplacic zeby zobaczyc rozwiazanie a tu darmowe
10 mar 00:07
Eta:
I dlatego "co darmowe" ....to często bez słowa dziękuję
10 mar 00:12
5-latek: Nie chcialem tego nawet pisac
10 mar 00:13
Eta:
10 mar 00:14
Barry: | | 4a2*sinα | |
czy pole nie powinno wyjść P = |
| |
| | (1−cosα)2 | |
22 mar 21:15