Wykaż, na podstawie definicji, że funkcja liniowa f(x) = jest :
Marta: a) rosnąca, jeśli a>0
29 mar 12:36
ICSP: definicje znasz ?
29 mar 14:14
Marta: No tak, ale nie wiem jak to zapisać
29 mar 20:48
ICSP: To przypomnij mi ją
29 mar 21:09
Marta: No określa ją wzór f(x)=ax+b, kiedy a>0 to jest rosnąca, kiedy a<0 malejąca i a=0 stała.
29 mar 23:21
29 mar 23:22
ICSP: Czyli jednak definicji nie znasz i dlatego nie wiesz jak zrobić zadanie
29 mar 23:24
Marta: No przecież wiem to, ale NIE WIEM JAK to napisać żeby było dobrze − o to mi chodzi.
29 mar 23:35
ICSP: Mam zbadać kiedy funkcja w postaci f(x) = ax + b będzie rosnąca.
Ustalmy zatem x1 , x2 takie aby x1 < x2 (co równoważnie mogę zapisać x2 − x1 > 0 )
Zbadajmy kiedy f(x2) − f(x1) > 0
ax2 + b − ax1 − b > 0
a(x2 − x1) > 0 // : (x2 − x1)
a > 0
Dla a > 0 funkcja f(x) = ax + b będzie rosnąca.
29 mar 23:38
Marta: Właśnie o to mi chodziło, teraz wszystko rozumiem, dziękuję
29 mar 23:43