wyznacz liczby m,n
Weronika: Wyznacz takie liczby m,n, aby ciąg (m,n,−6) był arytmetyczny, a ciąg (54,m,n) był geometryczny.
Witam, proszę o pomoc i wytłumaczenie w tym zadaniu
29 mar 09:47
5-latek: Pani Weroniko . Czy zna Pani twierdzenie i 3 kolejnych wyrazach w ciagu arytmetycznyn i
geometrycznym ?
Jesli tak to trzeba je zastosowac .
29 mar 09:50
Hajtowy:
2n=m−6 − arytmetyczny z twierdzenia 2b=a+c
m2=54n − geometryczny z twierdzenia b2=ac
29 mar 09:54
Weronika: Bo to zadanie i jeszcze 20 innych dostałam od nauczycielki do powtórki do matury. Właśnie
szukam w zeszycie z 2klasy i nie mam nic takiego
29 mar 09:54
Hajtowy: Weronika takie twierdzenia trzeba znać... mieć zapisane albo szukać w necie
29 mar 09:55
Weronika: szkoda, że tego nie ma w zestawie wzorów do matury..
29 mar 10:00
Weronika: czyli a to pierwszy wyraz ciągu
b drugi
c trzeci?
29 mar 10:02
5-latek:
29 mar 10:03
Weronika: aaaaa to już wiem, tylko w zestawie inaczej zapisane są te wzory.
29 mar 10:05
Hajtowy: Napisany jest pewnie tak:
| a+c | |
| = b − dla ciągu arytmetycznego  |
| 2 | |
29 mar 10:07
5-latek: no to teraz licz
29 mar 10:07
29 mar 10:09
Weronika: jest tak jak napisał 5latek
29 mar 10:17
Weronika: czyli tak
n=m−3
m2=54 * n
m2 = 54 * (m−3)
m2 = 54m −162
m2 − 54m + 162 = 0
Δ = 542− 4*1*162= 2916− 648= 2268
√Δ = 47,62
m1 = (54 + 47,62) : 2 = 50,81
m2 = (54 − 47,62) :2 = 3,19
i co teraz?
29 mar 10:22
Piotr:
skad wzielas n=m−3 ?
29 mar 10:30
Weronika: ciąg arytmetyczny: m,n,−6
wzór a2 = (a1 + a3) : 2
czyli n= (m−6) :2
n=m−3 źle to jest?
29 mar 10:37
Piotr:
źle.
2n = m − 6 wyznaczam m m = 2n + 6 i teraz wstawiaj do drugiego rownania
| | 1 | |
gdybys koniecznie chciala n to n = |
| m − 3 |
| | 2 | |
29 mar 10:40
Weronika: aha

faktycznie masz rację
29 mar 10:47
Weronika: m2=54*n
m2= 54* ( 12m −3 )
dobrze jest na razie?
29 mar 10:49
Weronika: m
2 − 27m + 162 = 0
29 mar 10:50
Weronika: Δ = 729 − 4*1*162 = 729 − 648 = 81
√Δ = 9
29 mar 10:51
Weronika: m1 = (27 −9) :2 = 9
m2 = 27+9) :2 = 18
i które wybrać?
29 mar 10:52
Piotr:
oba
29 mar 10:56
Weronika: rozpisałam już jakie są możliwości.
I to tak zostawić?
29 mar 10:57
29 mar 10:58
5-latek: Trzeba sprwdzic obydwa m
Masz tak n=1/3m−3
dla m1=9 masz n=1/2m−3=1/2*9−3=1,5
i sprawdzasz czy ciag (m, n −6) jest ciagiem arytmetycznym czy li czy liczby 9 , 1,5, −6
tworza ciag arytmetyczny i czy liczby 54, 9 ,1,5 tworz ciag geometryczny
To samo nalezy sprawdzic dla m2=18 , wyliczyc n2 i sprawdzic czy dane lczby tworza te ciagi
29 mar 11:02
Piotr:
tak zostawic
29 mar 11:02
5-latek: 
Znowu spozniony
29 mar 11:03