liczby x,y,z,w tworzą ciąg
Weronika: Liczby (x,y,z,w) tworzą ciąg. Suma trzeciej i czwartej liczby wynosi 24, natomiast suma
pierwszej i czwartej liczby wynosi 16. Wyznacz te liczby wiedząc, że trzy pierwsze tworzą ciąg
arytmetyczny, a trzy ostatnie ciąg geometryczny.
Bardzo proszę o pomoc
29 mar 09:49
Hajtowy:
Liczby (x,y,z,w) tworzą ciąg.... jaki ciąg?
29 mar 09:55
5-latek: Hajtowy czesc

To jest niewazne jaki
dalej masz napisane jakie liczby maja tworzyc ciag arytmetyczny a jakie geometryczny
29 mar 09:58
Hajtowy: Witaj
5−latku

Nie doczytałem zadania i napisałem niepotrzebnie, za szybko
29 mar 09:59
5-latek: Ja tez mam czasami ADHD

To prosze pomoz kolezance (tez maturzystce
29 mar 10:01
Weronika: w końcu zadanie za 4p. musi być trudne..
29 mar 10:03
Hajtowy:
x,y,z,w − ciąg...

z+w=24
x+w=16
x,y,z − ciąg arytm.
y,z,w − ciąg geo.
Twierdzenia poznała w innym temacie jeśli miałoby jej to pomóc
29 mar 10:03
Weronika: nie ogarniam tego
29 mar 10:26
Weronika: to się kupy nie trzyma..
Jak te wzory dać sensownie.. nie wiem
29 mar 10:29
Piotr:
z+w=24
x+w=16
2y=x+z
z2=y*w
29 mar 11:02
Weronika: oooo
29 mar 11:02
Weronika: nie wychodzi mi nic.. chyba źle przekształciłam wzory..
z+w=24 z=24−w
x+w=16 w=16−x
może tak być?
i ze wzoru 2y=x+z
wyszło mi: 2y= x+24 −w
29 mar 11:18
Weronika: z
2 = y*w
z
2 = y * (16−x)
| | 1 | | 1 | |
(24−w)2 = ( |
| x + 12 − |
| w) (16 − x) |
| | 2 | | 2 | |
i dalej w to brnę i nic konkretnego nie wychodzi
29 mar 11:20
J: 2y = x + 24 − w = x +24 − 16 + x = 2x + 8 , czyli y = x + 4
29 mar 11:54