.
Piotr 10: https://matematykaszkolna.pl/strona/2355.html
Sprawdzenie zadanka ( niby wynik końcowy ok, ale sposób inny)
(x−a)
2+(y−b)
2=r
12 − równanie okręgu większego
a=b=r
1
S
1=(a;a)
(x−p)
2+(y−q)
2=r
22 − równanie okręgu mniejszego
p=q=r
2
S
2=(q;q)
Zakładam, że r
1 > r
2 ,
IS
1S
1I=r
1+r
2
Po rozwiązaniu tego mam:
q
2 −6aq+a
2=0
Δ
q=32a
2
√Δq=4
√2a
q
1=3a+2
√2a=a(3+2
√2) v q
2=3a − 2
√2a=a(3−2
√2)=r
2
q < a. a więc q
1 odpada, a więc
a≠0
| r1 | | a | |
| = |
| =3+2√2 c.n.w |
| r2 | | (3−2√2)a | |