a
qu: 3007
mogę to zadanie zrobić w ten sposób:
P(A∩B')=P(A)−P(B)≤0.3
0,9−0.7≤0,3
0.2≤0.3
czy nie za bardzo ?
28 mar 21:19
28 mar 21:20
PW: A dlaczego twierdzisz, że P(A∩B') = P(A) − P(B) ?
28 mar 21:26
qu: Z rysunku niby, ale faktycznie narysowałem 2 raz i się nie zgadza.
Jak to można uzasanić ?
28 mar 21:31
qu: da się inaczej niż na str ?
28 mar 21:32
PW: Nie uzasadnisz fałszu − bardzo łatwo pokazać, że P(A) − P(B) może być ujemna (a P(A∩B') jest
nieujemna zawsze).
A zadanie na stronie 3007 jest rozwiązane dobrze, chyba nie da się łatwiej.
28 mar 21:36
Piotr 10: P(A∩B) ≤ 1
P(A)+P(B) − P(A∩B) ≤ 1
P(A∩B')=P(A) − P(A∩B)
P(A∩B') + 0,7 ≤ 1
P(A∩B') ≤ 0,3
28 mar 21:41
qu: ok, dzięki
28 mar 21:41