bardzo ważne..
sisi: Rozważmy równoległoboki w których przekątne przecinają się pod kątem 30 stopni, a suma długości
tych przekątnych jest równa 12. Wybierz równoległobok o największym polu oraz wyznacz to pole
oraz oblicz długości boków tego równoległoboku.
Nie mam pojęcia jak sie za to zadanie zabrać, była bym wdzieczna za pomoc krok po kroku,
ponieważ zależy mi na zrozumieniu tego zadania a nie na samym rozwiązaniu.
Znalazłam takie zadanie na tej stornie, jednak rozwiązanie które tam zamieszczono niewiele mi
pomogło.
28 mar 18:35
28 mar 19:19
Tadeusz:
... to może powiedz czego tam nie rozumiesz ?
28 mar 19:20
28 mar 19:20
jaaa: Szczerze to niczego. Wiem tylko skąd sie wzięły kąty.
28 mar 19:23
Tadeusz:
1. Przekątne w równoległoboku dzielą się na połowy .... jak na rysunku
| | 1 | |
2. Wzór na pole trójkąta S= |
| absinα |
| | 2 | |
Masz dwa trójkąty z kątem między x i y równym 30
o i dwa z kątem 150
o
dotąd rozumiesz?
28 mar 19:26
jaaa: Tak właśnie dotąd.
28 mar 19:27
Tadeusz:
dalej wykorzystujesz wzór redukcyjny sin(180o−α)=sinα
sin(180o−303)=sin30o
sin150o=sin30o
28 mar 19:31
Tadeusz:
Zatem P=2xysin30o a że sin30o=1/2 masz P=xy
28 mar 19:32
Tadeusz:
dalej wykorzystujesz dane z treści zadanie (suma długości przekątnych równa się 12)
2x+2y=12 ⇒ x+y=6 zatem y=6−x
i to podstawiamy do wzoru na pole P=xy
masz zatem:
P=x(6−x)
P=−x
2+6x
dotąd kaπ

−
28 mar 19:37
jaaa: Tak, dotąd już rozumiem.
28 mar 19:40
Tadeusz:
jak widzisz pole P wyraziliśmy jako funkcję (kwadratową) od x
A funkcje kwadratowe analizować potrafisz
widzisz że współczynnik przy x
2 jest ujemny (
−x
2) zatem parabola ramionami w dół
... posiada więc max.
| | −b | |
Dalej liczymy współrzędne wierzchołka paraboli xw − ze wzoru xw= |
| |
| | 2a | |
(można to zrobić na dwa sposoby)
28 mar 19:47
Tadeusz:
Pmax dla xw
zatem P(3)=−(3)2+6*3=9
Pmax=9
28 mar 19:49
Tadeusz:
rozumiesz?
28 mar 19:51
jaaa: Juz troche więcej rozumiem. I teraz co z bokami tego równoległoboku?
28 mar 19:55
Tadeusz:
pozostaje Ci policzyć boki tego równoległoboku (tego o największym polu)
Wykorzystaj fakt, że w równoległoboku tym x=y ...
trójkąt równoramienny z kątem między ramionami 30o i drugi z kątem 150o
i masz do policzenia podstawy czyli boki a i b równoległoboku
28 mar 19:56
Tadeusz:
28 mar 19:59
Tadeusz:
dalej już dla Ciebie ...
28 mar 20:00
Tadeusz:
dasz radę?
28 mar 20:00
jaaa: Pewnie proste, ale nie wiem jak to dokończyć. Mogę prosic o pomoc do końca zadania?
28 mar 20:03
Tadeusz:
"opuść" wysokość
| | | |
dostaniesz |
| =sin15o ⇒ a=6sin15o |
| | 3 | |
28 mar 20:17
jaaa: I to wystarczy odczytac z tablic wartość dla sin15 i pomnożyć przez 6?
I to koniec zadania?
28 mar 20:28
Tadeusz:
... pozostało Ci jeszcze b
28 mar 20:31
jaaa: a więc sin75=b/23?
28 mar 20:34
Tadeusz:
... czegoś jeszcze nie rozumiesz ? −
28 mar 20:48
jaaa: To b dobrze napisałam? Jeśli to wszystko to rozumiem.
I bardzo, bardzo dziękuję za pomoc.
28 mar 20:58
Tadeusz: −
28 mar 21:03