prosze o pomoc..
jaaa: Rozważmy równoległoboki w których przekątne przecinają się pod kątem 30 stopni, a suma długości
tych przekątnych jest równa 12. Wybierz równoległobok o największym polu oraz wyznacz to pole
oraz oblicz długości boków tego równoległoboku.
27 mar 19:39
jaaa: Naprawdę proszę o pomoc...
27 mar 20:01
Tadeusz:
| | 1 | | 1 | |
P=2* |
| xysin30o+2* |
| xysin150o |
| | 2 | | 2 | |
P=2xysin30
o
P=xy
a jednocześnie 2x+2y=12 ⇒ x+y=6 ⇒ y=6−x
czyli
P=x(6−x)=−x
2+6x
x
w=3
P
max=9
...dalej sobie poradzisz −
27 mar 20:40
jaaa: Dziękuje
28 mar 17:44
Tadeusz:
−
28 mar 19:21