funkcje/druga pochodna
ciekawsky: Podaj wszystkie punkty przegięcia funkcji f(x)=3x + 5√x3
28 mar 17:58
muflon: policz2 pochodną, i zbadaj jej miejsca zerowe, tam gdzie zmienia ona znak tam ma punkt
przecięcia
28 mar 18:20
ciekawsky: Dzięki za radę.
f''(x)=−6/25*(x−7/5)
−6/25*(x−7/5)=0
brak rozwiązań
czyli nie ma?
30 mar 16:04
pomocnik: w 0 ma punkt przegięcia
30 mar 16:23
ciekawsky: widzę to, ale jak to policzyć?
31 mar 16:48
lolek: f(0)=?
31 mar 17:29
muflon: f"(0)= −6/25*0−7/5=−6/25*0=0
31 mar 17:33
lolek: muflon punkt przegiecia liczymy z f(x) , nie z f''(x)
31 mar 17:37
muflon: oczywiście, że z 2 pochodnej!
31 mar 17:42
ZKS:
Punkt przegięcia (podejrzany) wyliczamy z drugiej pochodnej przyrównując ją do zera (musi
należeć do dziedziny).
31 mar 17:44
lolek: no to pani od matmy mnie inaczej uczyla , moze sie pomylila
31 mar 17:45
muflon: tak, przepraszam, z 2 pochodnej, ale rozwiązujemy f"(x)=0 w tym wypadku akurat mój błąd niczego
niezmienił
31 mar 17:45
muflon: lolek, a w której jesteś klasie
31 mar 17:46
lolek: 2
31 mar 17:47
ciekawsky: dzielicie przez zero panowie
31 mar 22:16
pomocnik: Pewnie się liczy z drugiej pochodnej tylko trzeba coś jeszcze
31 mar 22:20
ciekawsky: Ale znalazłem rozwiązanie, także dzięki.
31 mar 22:22
ciekawsky: Macie w liceum równania różniczkowe?
31 mar 22:27
pomocnik: Pewnie
31 mar 22:27
ciekawsky: To po co robicie takie proste matury?
31 mar 22:28
pomocnik: Pewnie z nudy
31 mar 22:31
31 mar 22:33
pomocnik: Ale to nie równanie różniczkowe
31 mar 22:35
ciekawsky: Przepraszam, nie znam się do końca na polskiej terminologii. Ale pochodną tam policzysz. Ba,
nawet drugą!
31 mar 22:36
pomocnik: To może być angielska terminologia
31 mar 22:37