pochodne
ciekawsky: Daję to zadanie jeszcze raz, bo go nie rozumiem. Może ktoś mi dokładnie wytłumaczyć?
Dla jakich wartości parametru m, funkcja f(x)=mx4 − (m+2)x2 jest rosnąca w prezdziale
x∊(−3,0)?
Moje rozwiązanie:
f'(x)=x(4mx2−2m−4)
x=0 v 4mx2−2m−4=0
Rozważając teraz 4mx2−2m−4=0, wiemy, że drugi pierwiastek to −3.
Więc:
4m(−3)2−2m−4=0
m=2/17
I teraz mój problem, skoro f'(x)>0, to 4mx2−2m−4>0 i x>0 lub 4mx2−2m−4<0 i x<0.
Ale jak tego dowieść?
29 mar 19:43
PW:
x(4mx2 − 2(m+2)) = 0
x = 0 ∨ 4mx2 − 2(m+2) = 0.
Drugie z tych równań jest rónoważne równaniu
2mx2 = m+2
− w jaki sposób otrzymałeś z tego "drugi pierwiastek to −3"?
30 mar 14:31
ciekawsky: skoro jest rosnąca w prezdziale od −3 do 0, to są to (0,0) i (−3,0) są punktami, dla których
pochodna jest równa 0 (bo są to punkty przegięcia).
Możesz rozwiązać swoim sposobem, po prostu mam już dość tego zadania, a bardzo chciałbym
zobaczyć rozwiązanie
30 mar 15:32
ciekawsky: ewentualnie:
2mx2−m=2
m(2x2−1)=2
m=2/(2x2−1)
30 mar 15:44
zombi: A masz odpowiedź, żebym sprawdził mój wynik jak coś?
31 mar 22:37