największa i najmniejsza wartość funkcji
stonka: Nie mogę ogarnąć zadania:
Oblicz najmniejszą i największą wartość funkcji f(x)=x2−6x+8 w przedziale < −2,5>
Obliczyłam deltę...czy mam obliczyć miejsca zerowe ? współrzędne wierzcholka? punkt przecięcia
się wykresu funkcji z osią OY ?
im dłużej nad tym siedzę tym bardziej się gubię...i jeszcze ten przedział....nie rozumiem i nie
wiem jaka będzie najmniejsza a jaka największa wartość funkcji i jak ją zapisać...
Będę wdzięczna za pomoc.
Dziękuję
27 mar 20:29
27 mar 21:15
stonka: Widziałam to, ale mi potrzeba konkretnego rozwiązania. Nic z tego nie rozumiem. Ostatni raz
matematyke miałam jakieś 16 lat temu
28 mar 19:34
Tadeusz:

... ten rysunek Ci pomoże
28 mar 20:07
Tadeusz:
1. Sprawdzasz, czy w tym przedziale funkcja nie posiada ekstremum (wierzchołka)
Parabola ramionami do góry ...więc dla x=3 ma minimum
f(3)=3
2−6*3+8=−1 (masz więc wartość minimalną w przedziale)
Max dla f(−2)=(−2)
2+12+8=24
28 mar 20:13
stonka: Tadeusz, dziękuję.
A co to jest to xw ?
czy ja mam tu wyliczyć deltę? miejsca zerowe x1 i x2 ?
28 mar 21:18
stonka: to xw to chyba (moje) p=3, q= −1
Δ=4
√Δ=2
czy wyliczam x1 i x2 ?
28 mar 21:25
sushi_ gg6397228:
miejsca zerowe do szczęścia nie są potrzebne
28 mar 22:09