zad
muflon: Dla jakiej wartośći k
x3+kx2+2099x=2009
Czy w tym zadaniu jest błąd?
Bo mam problemy z rozwiazaniem
27 mar 19:46
ZKS:
Ciekawa treść zadania.
27 mar 19:51
Mila:
To cała treść ? Czy coś pominąłeś?
27 mar 19:51
muflon: ....spełniają trzy RÓZNE liczby NATURALNE
27 mar 19:53
Tadeusz:
... subtelna różnica ...
27 mar 19:54
Mila:
Podpowiedź.
Rozłóż liczbę 2009 na czynniki pierwsze.
27 mar 19:55
Hajtowy: 7√41 = 2009
27 mar 20:02
endriu: 2009=7*7*41
27 mar 20:04
muflon: okej i...?
27 mar 20:07
muflon: niestety, dalej nie wiem jak za to się zabrać :<
27 mar 20:19
ZKS:
Skorzystamy z postaci iloczynowej więc (x − x
1)(x − x
2)(x − x
3) = 0 wiemy z treści zadania
że x
1 ≠ x
2 ≠ x
3 ∊ N
Patrzymy na stronę
121 oraz korzystamy ze wzory Viete'a
x
1 * x
2 * x
3 = 2009
Teraz włącz myślenie i pomyśl dla jakich x
1 ; x
2 i x
3 różnych od siebie po wymnożeniu
będziesz mieć wynik 2009?
Następnie również z wykorzystaniem wzorów Viete'a obliczysz k znając x
1 ; x
2 oraz x
3
x
1 + x
2 + x
3 = −k.
27 mar 20:23
ZKS:
Chociaż tutaj trzeba będzie wykorzystać ze wzorów Viete'a
x1x2 + x1x3 + x2x3 = 2099
zamiast
x1 * x2 * x3 = 2009.
27 mar 20:30
muflon: ok, dzieki
27 mar 20:32
ZKS:
W razie problemów napisz lub w celu sprawdzenia wyników.
27 mar 20:32
muflon: teraz, już wiem, a wynik mam w odpowiedziach książki

jest dobrze
27 mar 20:45
Mila:
Ładne zadanie, z jakiej książki?
27 mar 20:57
muflon: TestyMaturalne Wydawnictwo Aksjomat, czerwona okładka
27 mar 21:52
Mila:
Dziękuję, już mi kiedyś pisałeś, ale umknęło mi, a nie mam tego zbioru.
27 mar 22:15