zadanie
Dominik: Podstawą
prostopadłościanu jest kwadrat o boku 10 cm. Kąt nachylenia
przekątnej prostopadłościanu do płaszczyzny podstawy wynosi
o
60
. Oblicz objętość
i pole powierzchni całkowitej prostopadłościanu.
jak to roziwiazac
27 mar 09:30
nocny marek: | | H | |
rysunek i masz wszystko jasne |
| =tg60 |
| | 10√2 | |
27 mar 09:44
Dominik: Możesz mi to kolego rozwiazać ? bede bardzo wdzieczny
27 mar 09:49
nocny marek: Nie , ponieważ to podstawy.
27 mar 09:56
27 mar 09:57
Dominik: dla ciebie tak , a dla kogos kto sie zaczyna uczyc tego juz nie

prosze o pomoc
27 mar 10:37
27 mar 10:42
J:
Do obliczenia objetości i pola powierzchni brakuje Ci tylko znajomość wysokości H. Tworzy ona z
| | H | |
podstawą kąt 60o . Korzystając z funkcji tg możesz obliczyć H, gdyż |
| = tg60o. |
| | d | |
d = a
√2 , gdzie a to krawędź podstawy , a tg60
o =
√3 , podstaw i oblicz H
27 mar 10:45
nocny marek: 9:44 miał napisane , ale czeka na gotowca.
27 mar 10:48
Janko Muzykant: moze nie wie jak to roziwazac i ma 12 lat
27 mar 11:01