matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Dlaczego liczba 10 000^30 jest równa 1000^40?
ramsay:
Dlaczego liczba 10 000
3
0 jest równa 1000
4
0?
26 mar 22:18
ramsay:
*potęga 30 i potęga 40.
26 mar 22:18
dero2005:
1 000
40
= 1 000
10
*1 000
30
= (10
3
)
10
*1 000
30
=
10
30
*1 000
30
10 000
30
= (10*1 000)
30
=
10
30
*1 000
30
https://matematykaszkolna.pl/strona/186.html
27 mar 07:37