Ciekawostka funkcja liniowa pomoc!
kacper : y=x jest pod kątem 45 stopni do osi x i y y=x2 jest parabolą.Kto mi to wytłumaczy
26 mar 21:28
Wazyl: y=x to linia prosta przcinająca w pkt (0,0) osie.
Tzn że dla każdego "x" masz taką samą wartość dla "y". Narysuj sobie układ i wstawiaj wartości
za x, odczytuj y. Wyjdą Ci pkt. połączeniem tych pkt jest linia prosta. Zastanów się pod jakim
kątem nachylona jest ona do osi OX.
O paraboli poczytaj sam
https://matematykaszkolna.pl/strona/79.html
26 mar 21:31