matematykaszkolna.pl
2 c: Jak zapisać, że podnoszę obie strony równania do kwadratu ? chodzi o poprawny zapis na kartce /2
26 mar 19:50
Uczę się: tak, ale jeszcze z tym dziubkiem
26 mar 19:51
c: jakim dzubkie ?
26 mar 19:53
Uczę się: do podnoszenia do potęgi
26 mar 19:54
Tadeusz: ... pytanie dotyczy tego jak to zapisać w kajecie czy na arkuszu ... może tak ()2
26 mar 19:56
PW: Po polsku, po polsku napisać: − Podniesienie obu stron do kwadratu daje: ... I jeszcze komentarz napisać: − Podnoszenie obu stron do kwadratu jest dopuszczalne, gdyż obie strony równania (nierówności) są dodatnie.
26 mar 20:27
daras: niedługo matura z matematyki przebije tę z polskiego pod względem treści komentarzy emotka
26 mar 20:40
PW: Moim zdaniem to właśnie te komentarze pisane "po polsku" są najcenniejsze, nie rachunki. Popatrzmy dla przykładu jak pięknie można udowodnić fałsz − przez to, że działamy mechanicznie "/2" 243260
26 mar 20:46
daras: dla mnie też ale który z maturzystów jest aż tak kumaty? w dodatku piszę się w stresie wiec potem czyta się to znacznie gorzej niż Lalkę emotka najlepszy był komentarz końcowy spod 243260 numeru, to szczyt polskiej nowomowy, tak popularyzowanej w serialach w TV
27 mar 10:03
5-latek: Witam emotka Ja mysle ze tego pytania nie powinno byc w ogole . Przeciez chodzi na lekcje i nauczyciel pewnie nie raz pokazywal (wiec chyba nie chodzi na lekcje . Komentarz do dowodu na maturze to tak −tu sie zgodze Ale nie popadajmy w paranoje ze przy kazdym przeksztalceniu w zadaniu piszsemy komentarz dlaczego tak a nie inaczej (zwlaszcza mna maturze bo braknie czasu jezeli cos licze np z twierdzenia cosinusow tzn wiem ze nalezy z tego skorzystac Ja osobiscie to najwiecej na maturze napisalem sie przy badaniu zmiennosci funkcji np 1. Dziedzina 2. Obliczenie granic jednostronnych .3 itd Jesli uczen nie wie z czego skorzystac to nie napiszse
27 mar 10:35
daras: ja też 5−latku ale wtedy cała jedna klasa była na to badanie poświęcona a potem na bank było takie zadania na maturze emotka
28 mar 09:48
daras: 3*22+5*(−3)3=
10 kwi 17:43