Pierwiastek z pierwiastka
Radek: Witam jak mam doprowadzić prawą stronę tak aby była równa lewej

3−
√3=
√12−3√12
Dziękuje za pomoc
23 mar 20:43
anita22: podnieś do kwadratu obustronnie
23 mar 20:52
PW: Zauważ, że 12−3√12 = 12 − 6√3 = (3−√3)2, a więc
√12−3√12 = √(3−√3)2 = |3−√3| = 3−√3 (bo 3−√3 > 0).
23 mar 20:56
Radek: Rozumiem, a jak nie zauważę, że to jest z wzoru skróconego mnożenia to jak wtedy ?
23 mar 21:01
PW: To wedle rady anity22 − obie liczby są dodatnie, więc równość kwadratów oznacza równość
tych liczb: dla a, b ≥ 0
a = b ⇔ a2 = b2.
Pytałeś jak pokazać, że prawa strona jest równa lewej − i tak odpowiedziałem o 20:56.
23 mar 21:28
Radek: A taki przykład?
√2−√3=√5−2√6/2
(√2−√3)2=(√5−2√6)2
5−2√6=5−2√6
23 mar 21:44
Aga1.: Coś nie tak, bo √2−√3<0 i nie zachodzi równość
23 mar 21:56
Radek: No tak jest w zadaniu. Może tak ma być.
23 mar 22:02
PW:
Zadanie jest podchwytliwe − sprawdza, czy zauważysz, że lewa strona jest ujemna (a więc równość
jest fałszywa), czy też "na ślepo" zastosujesz podnoszenie do kwadratu (w tym wypadku
niedozwolone) − nie jest prawdą, że dla dowolnych a i b
a = b ⇔ a2 = b2.
23 mar 22:13
Radek: Czyli obojętnie jaka równość i prawa strona czy lewa jest <0 to wtedy nie zachodzi równość?
23 mar 22:23
PW: Trochę nie bardzo wiadomo o co pytasz.
W tym konkretnym zadaniu z 21:44 mieliśmy do czynienia z fałszywą równością. Prawa strona miała
sens, bo 5−2√6 > 0 − istnieje z tego pierwiastek i jest z definicji liczbą dodatnią. Lewa
strona była ujemna, bo √2−√3 < 0. Koniec − piszemy, że równość jest fałszywa.
Kto tego nie sprawdzi i zastosuje mechanicznie "podnoszenie do kwadratu" − "udowodni" tę
fałszywą równość, tak jak to Tobie się udało o 21:44 (oczywiście w niedozwolony sposób).
Bardzo prosty przykład dlaczego tak nie wolno:
−5 = √25 − równość fałszywa
Po podniesieniu do kwadratu
25 = 25 − równość prawdziwa.
Jest to przykład na to, że z fałszywych założeń mogą wynikać prawdziwe wnioski, ale na pewno
nie dowód, że −5 = √25.
23 mar 22:34
Radek: Rozumiem już wszystko raczej, dziękuje za pomoc
23 mar 23:11