Wartość funkcji
b156: wyznacz zbiór wartości funkcji określonej wzorem f(x)= x+3x2 +7 dla x∊R
26 mar 18:12
ICSP: Zapisz ułamek za pomocą dużej literki U
26 mar 18:13
26 mar 18:15
26 mar 18:17
b156: nie mogłem znaleźć , przepraszam za spam
26 mar 18:20
ICSP: | | x + 3 | |
f(x) = |
| , D : x ∊R |
| | x2 + 7 | |
Mamy wyznaczyć zbiór wartości. Zatem niech a będzie pewna wartością f(x). Tzn, będzie istniał
rzeczywisty x dla którego f(x) = a
mamy :
Skąd
ax
2 − x + 7a − 3 = 0
Dla a = 0 oczywiście znajdziemy x który spełnia to równanie.
Dla a ≠ 0 liczymy deltę(równanie kwadratowe ma rozwiązanie gdy Δ ≥ 0 )
Δ = 1 − 4a(7a − 3)
| | 1 | | 1 | |
Δ ≥ 0 ⇒ a ∊ [− |
| ; |
| ] − szukany zbiór wartości |
| | 14 | | 2 | |
26 mar 18:21
b156: dzięki
26 mar 18:25