matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
parabole
mirek:
Wyznacz współrzedne wierzchołka paraboli f(x)=−2x
2
−9x+5
26 mar 16:25
nocny marek:
https://matematykaszkolna.pl/strona/69.html
W=(p,q)
26 mar 16:26
Janko:
Δ = 121 p = −b/2a = 9/−4 = −2,5 q = −Δ/2a lub podstawiasz do f(x) za x, p czyli f(p) i obliczasz q = −121/−8 = 15,125
26 mar 16:39