Pilnie potrzebował bym pomoc z tymi zadaniami z geometri analitycznej !!
sony1540: ZAD.1.
Dany jest trójkąt o wierzchołkach A=(0; 5), B=(6; −1), C=(7;8).Wyznacz równanie prostej
zawierającej:
a) Równanie symetralnej boku AB
b) Równanie środowej boku AB
c) Równanie wysokości opuszczonej na bok AB.
ZAD.2.
Określ algebraicznie i graficznie wzajemne położenie prostej y=2x−4 i okręgu (x−2)2+(y−5)2=5.
ZAD.3.
Dany jest trójkąt o wierzchołkach A=(−5; 0), B=(5;−2),
C=(−1;4).
a) Wykaż, że trójkąt jest prostokątny.
b) Oblicz pole tego trójkąta.
c) Wyznacz równanie okręgu opisanego na tym trójkącie.
26 mar 10:19
wredulus_pospolitus:
zad 1 ...
https://matematykaszkolna.pl/strona/1223.html
zad 2 ...
no to rozwiązujesz ten układ równań
a graficznie to rysujesz prostą i ten okrąg
zad 3 ...
a) policz długości bokow i skorzystaj z tw. Pitagorasa
b) co za problem (mając długości boków i wiedząc, ze to prostokatny)
c) środek okręgu opisanego na trójkącie prostokątnym znajduje się w polowie
przeciwprostokątnej, a promień tego okręgu = połowie długości przeciwprostokątnej
to są PODSTAWOWE zagadnienia odwołujące się do PODSTAWOWEJ wiedzy
26 mar 10:23
sony1540: a może jakaś podpowiedź ze wzorami do poszczególnych podpunktów ?
26 mar 10:31
26 mar 10:35
wredulus_pospolitus:
sony ... kolejnym etapem 'podpowiedzi' byłoby podanie konkretnych wzorów Ci tutaj na tacy ...
nie rób z siebie nieroba i sam się postaraj je odnaleźć ... niby jak chcesz maturę (w
przyszłości) zdać

Wiem, ze tylko 30% trzeba mieć, ale i z tym niektórzy miewają problem.
26 mar 11:06