proszę o pomoc
aerosmith: Równanie.
3(x−1)2+13=10
3* x2−2*x*(−1)+(−1)2+13=10x to ze wzoru skroconego mnozenia.
Czy źle zaczęłam?
Jak to rozwiązać?
26 mar 09:06
nocny marek: a po prawej dlaczego 10x? i 3*(x2−2x....)+13=10
26 mar 09:21
aerosmith: bo w przykladzie jest 10x, zapomnialam wpisac. a reszta to wzor skroconego mnozenia. gdy 3 stoi
przed nawiasem to chyba oznacza mnozenie
26 mar 09:23
nocny marek: Oczywiście
26 mar 09:24
aerosmith: No tak, ale co dalej bo nie wiem?
26 mar 09:25
Tadeusz:
tyle, że:
−przez trzy mnożymy wszystkie wyrazy kwadratu sumy
−wzór na kwadrat sumy trzeba znać −
26 mar 09:25
Tadeusz:
kwadratu różnicy oczywiście −
26 mar 09:26
nocny marek: Żartujesz , napisz ,że nie chce się Tobie liczyć!
26 mar 09:27
aerosmith: chyba łapię. 3*(x2−2*x*(−1)+(−1)2)+13=10x
(3x2−6x+1)+13=10x
(9−5x)+13=10x
9−5x−10x+13
22−15x
a potem a=0, b=15x a c=22?
jaki kwadrat różnicy? omg. jest coś takiego na podstawie z matmy?
26 mar 09:30
aerosmith: b=−15x*
26 mar 09:30
nocny marek: Tragedia!
W nawiasie +3 zamiast +1 a gdzie zgubiłeś 3x2?
26 mar 09:33
26 mar 09:33
aerosmith: Wiem, co to jest równanie kwadratowe, ale najpierw trzeba do niego dojść.
(3x2−6x−3+3)+13=10x
3x2−16x+13
i teraz a=3 b−16 a c−13?
26 mar 09:43
aerosmith: b− (−16)
26 mar 09:44
nocny marek: skad wnawiasie +3−3 tylko +3
26 mar 10:07
aerosmith: bo jest 3*(−1) a potem jest 1 do kwadratu, więc 3*1
26 mar 10:19
aerosmith: + i − = −
26 mar 10:20
wredulus_pospolitus:
aerosmith −−− napisz to jeszcze raz od poczatku ... tym razem PORZĄDNIE

z dbałością o każdy znak
26 mar 10:26
aerosmith: Skoro źle to co się dzieje z −1 skoro nie mnożę 3 z nią?
Ewentualnie: 3*−2x= −6x*(−1)=6x a potem 3*1 ktore juz zostalo podniesione do kwadratu
to wtedy (3x
2+6x+3)+13=10x
3x
2−4x+16

26 mar 10:40
J:
3(x−1)2 + 13 = 10 ⇔3(x2 − 2x +1) +13 −10 = 0 ⇔ 3x2 − 6x + 3 + 13 − 10 = 0 ⇔
3x2 − 6x + 6 = 0 ⇔ 3(x2 − 2x +2) = 0
Albo ... 3(x−1)2 = 10 − 13 ⇔ 3(x −1)2 = − 3 , czyli brak rozwiązań.
26 mar 10:46
pigor: ...,
J też ...

tak myślałem, ale autor postu nieco dalej
zauważył, ze tam powinno być ...= 10x , a nie 10 − niestety .
26 mar 10:49
aerosmith: nie bo jest 10x a nie 10, ale dziękuję mimo to
26 mar 10:50
5-latek: Rownanie ma byc takie ? tak ?
3(x−1)2+13=10x
Wzor skroconego mnozenia jest taki (a−b)2=a2−2a*b+b2 (to jest wlasnie kwadrat roznicy
liczba i b wiec nie pytaj czy jest na podstawie tylko sie ucz tego
nasze a=x i nasze b=1
najpierw wykonujemy potegowanie (kolejnosc wykowywania dzialn
wiec 3*( ... dalej licz sam/a (wykonuj te dzialania
26 mar 10:53
5-latek: WItam
J i
pigor
26 mar 10:57
pigor: .., witam i pozdrawiam, a ponieważ lubię ten ...

zespól
no to może pokażę np. tak :
3(x−1)2+13=10x ⇔ 3(x
2−2x+1)−10x+13= 0 ⇔ 3x
2−16x+16= 0 , ale
Δ= 16
2−12*16= 4*16 i
√Δ=8 ⇒ x=
16(16−8) v x=
16*24 ⇒
⇒
x= 86 v x= 4 ⇔
x∊{43, 4}− szukany
zbiór rozwiązań . ...
26 mar 11:06
J: Witaj "5−latek"

Nie zauważyłem : 10x )
26 mar 11:07