granica funkcji
Asia: lim przy n dążące do nieskończoności 13+16+19+...+(3n+1)/3n2+2n
25 mar 21:16
Wazyl: | | 13+(3n+1) | |
Licznik = 13+16+19+...+(3n+1)= |
| * (n−3) |
| | 2 | |
| | +32n2−2n−21 | |
limn→∞= |
| |
| | 3n2+2n | |
Dalej n przed nawias i liczysz
25 mar 21:23
Asia: a co z 16 i 19?
25 mar 21:27
Wazyl: Na górze jest ciąg arytmetyczny. Skorzystałem ze wzoru na jego sumę
25 mar 21:27
Asia: skąd to sie wogóle wzięło? jest jakiś wzór na to?
25 mar 21:28
Asia: a mozesz podac ten wzór?
25 mar 21:28
25 mar 21:29
Asia: (n−3) skąd to sie wzieło?
25 mar 21:34
Wazyl: Wiedziałem że o to spytasz

n−3 to ilość wyrazów które dodajemy.
Jak to obliczyć?
| | a1+an | |
Zapisze sumę: Sn= |
| * N |
| | 2 | |
Można np tak:
3n+1=a
1+(N−1)*r
n=N+3 ⇒ n−3=N
25 mar 21:38