funkacja homograficzna
Marek: | | 1 | | 1 | | 1 | |
Jaki jest zbiór wartości funkcji y= |
| dla x∊(− |
| ; |
| ) pomoże ktoś? |
| | x2+2IxI−3 | | 2 | | 2 | |
25 mar 20:44
fx: W mianowniku masz moduł więc z definicji funkcję rozbijasz na dwie i analizujesz na zadanym
przedziale argumentów.
25 mar 20:57
Tadeusz:
homograficzna powiadasz ...
25 mar 20:59
PW: W mianowniku mamy
x
2 + 2 |x| − 3 = |x|
2 + 2|x| − 3 = (|x| −1)(|x| + 3),
zatem dla x < 0 mianownik jest równy
(−x−1)(−x+3) = (x+1)(x−3),
natomiast dla x ≥ 0 mianownik jest równy
(x−1)(x+3).
Pytają o zbiór wartości funkcji
| | 1 | | 1 | |
g(x) = |
| , x∊(− |
| , 0) |
| | (x+1)(x−3) | | 2 | |
oraz
| | 1 | | 1 | |
h(x) = |
| , x∊[0, |
| ). |
| | (x−1)(x+3) | | 2 | |
Rysować parabole na odpowiednich przedziałach i wyciągać wnioski.
25 mar 21:31
25 mar 22:52