f/kwadratowa
karn: Rozwiąż nierówność:
25 mar 15:12
ICSP: 1. Dziedzina
Po ustaleniu dziedziny i przemnożeniu przez 7 możesz próbować np tak :
7√8 − x > 20 − x
8 − x − 7√8 − x + 12 < 0
niech t = √8 − x. Dostajemy :
t2 − 7t + 12 < 0
Dalej prosto.
25 mar 15:14
karn: a dziedzina to jak to rozpatrzeć? jak widzę pierwiastki dostaję trzęsiawi
25 mar 15:19
25 mar 15:20
karn: dziedzinka: x≤8
dalej mi wychodzi x∊(−
∞,3) ⋁ (4,+
∞)
i coś nie gra z odpowiedziami
25 mar 15:24
ICSP: Widocznie coś źle liczysz
25 mar 15:25
ICSP: ale dziedzinę masz dobrze
25 mar 15:26
J: Musisz zauważyć, że t ≥ 0
25 mar 15:28
karn: z tego równania co mi podałeś niby tak wychodzi natomiast w odpowiedziach jest x∊(−8,−1)
25 mar 15:28
ICSP: ale ja Ci podałem równanie dla t, a nierówność masz rozwiązać dla x
25 mar 15:29
wredulus_pospolitus:
| | 20+x | |
bo zapewne jest tam √8−x > |
| |
| | 7 | |
25 mar 15:29
wredulus_pospolitus:
a nie sorki ... dobrze jest
25 mar 15:30
karn: czyli potem jak już obliczyłem t1 i t2 to co mam robić?
25 mar 15:30
wredulus_pospolitus:
wrócić 'z podstawieniem'
25 mar 15:32
ICSP: t = √ 8 −x
t1 = √8 − x1 skąd x1 = ...
t2 = √8 − x2 skąd x2 = ...
25 mar 15:32
karn: dobra poddaje się, nie zawracam głowy i tak nic nie kumam, teraz nawet nie wiem dlaczego jak
pomnożyliśmy przez 7 na początku dostaliśmy: 7√8−x>20−x a potem wyskoczyła nam 8 nie wiem
skąd.. już mnie nerwy łapią
25 mar 15:35
wredulus_pospolitus:
to może bez podstawienia:
zał. 8−x≥0 => x≤8
7*
√8−x > 20−x
zauważmy, że dla x≤8 zachodzi: 20−x>0
więc:
7*
√8−x > 20−x //
2
49*(8−x) > 400 − 40x + x
2
392 − 49x > 400 − 40x + x
2
0 > 400−392 +49x−40x + x
2
x
2 + 9x + 8 <0
i rozwiązujesz ta nierówność kwadratową
25 mar 15:41
karn: ooooo wielkie dzięki, bardziej kumam. A teraz mam kilka pytań na przyszłość. Żeby sobie
swobodnie podnieść do
2 to co musi być? A odnośnie tego wcześniejszego, skąd nagle po
wymnożeniu przez 7 pojawiło się to 8
25 mar 15:46
wredulus_pospolitus:
ICPS 'przerzucając' na lewo wszystko zrobił w pamięci:
20−x = 8−x + 12
25 mar 15:50
karn: ok dziękuje Wam panowie
25 mar 16:07