funkcje tryg. wielokreotności argumentow
ask: Upraszczanie iloczynowych argumentów funkcji trygonometrycznych.
Od pewnego czasu nurtuje mnie metodyka radzenia sobie z wyrażeniami typu cos5x, tan7x itp..
Znane są dość popularne wzory na funkcję połowy argumentu, podwójnego, nawet potrójnego, ale
jak sobie radzić z nieco bardziej niestendardowymi przypadkami jak np. tan 6x czy cos 4x?
Szukam jakiejś ogólnej metody?
Proszę o wskazówki.
Dziękuję
25 mar 13:49
25 mar 13:52
ask: Widziałem tylko tam jest szczegółowy proces mnie bardziej interesuje sam algorytm upraszczania
złożonych argumentów, tak aby dowolną funkcję trygonometryczną przedstawić za pomocą działań
elementarnych na funkcjach z możliwie prostym argumenetem

.
Jednak dziękuję za wskazówkę.
25 mar 13:56
5-latek: Napisze CI to jak wroce z pracy po 23 OK?
25 mar 14:04
ask: Będę Tobie serdecznie wdzięczny

. Miłej pracy.
25 mar 14:06
5-latek: To znaczy nie wiem czy Tobie chodzi o to .
Zamiast α bede pisal x Aby ptrzymac ogolne wyrazenie na cosnx i sinnx to sa wzory
| | | | | |
cosnx=cosnx− | sin2xcosn−2x+ | sin4xcosn−4x−........ , |
| | | |
przy czym ostatni wyraz jest rowny
(−1)(n−1)/2ncosxsinn−1x przy n nieparzytym i
(−1)n/2sinnxprzy parzystym n
| | | | | | | |
Natomiast sin nx= | sinx cosn−1x− | sin3x cosn−3x+ | sin5xcos{n−5}x− |
| | | | |
..........
tak np dla n=4
cos4x= cos4x−6sin
2xcos
2x+sin
4x
sin4x= 4sinxcos
3x−4sin
3xcosx
dla n=5 mamy
cos5x= cos
5x−10sin
2xcos
3x+5sin
4x cosx
sin5x= 5sinx cos
4x−10sin
3xcos
2x+sin
5x
25 mar 23:33
5-latek: | | | |
oczywiscie zakladam ze wiesz co to jest ten symbol np | |
| | |
25 mar 23:38
fx: Dziękuję 5−latek. Bardzo mi pomogłeś, nie znałem i nigdzie się nie spotkałem z takim
rozwinięcie sinusa i cosinusa dla wielokrotności argumentów. Jeszcze raz duże − dziękuję

.
8 kwi 21:08
fx: W ogóle bardzo by się przydało coś takiego jak zbiór różnych przydatnych uproszczeń. Sporo się
naszukałem zanim znalazłem taki fajny zapis jak Twój. Wcześniej zawsze się sporo
gimnastykowałem.
Był kiedyś taki mały zbiór różnych uproszczeń. Bodajże miał ze 30 stron, zielono−żółtą okładkę
z cyrklem i ekierką. Było tam m.in. wiele użytecznych wzorów z geometrii analitycznej
przedstawionych w postaci łatwych do zapamiętania wyznaczników.
Jak idzie nauka wyższej?
8 kwi 21:12
Rafał28: Jest jeszcze:
sin nx = 2cosx sin(n−1)x − sin(n − 2)x
cos nx = 2cosx cos(n−1)x − cos(n − 2)x
| | tg(n−1)x + tg x | |
tg nx = |
| |
| | 1 − tgx tg(n−1)x | |
9 kwi 00:08
5-latek: Czesc
fx
Nie moge sie na razie na tym skupic . zaczalem robic cos z macierzy i bede teraz sie bral za
zespolone
Ten wzor przepisalem z ksiazki SI Nowosiłow pt Specjalny wyklad trygonometrii ((wydanie 1956r
http://allegro.pl/nowosiolow-specjalny-wyklad-trygonometrii-i4135706114.html znalazlem tansza tutaj
W przedmowie pisze tak ( Ksiazka niniejsza ma sluzyc za podrecznik trygonometrii dla wydzialow
fizyczno− matematycznych wyzszych szkol pedagogicznych w ramach specjalnego wykladu
matematyki elemnetarnej .
9 kwi 08:30
5-latek: Podbije posta moze spojrzysz tutaj
9 kwi 23:52
aRR: No i mozna tez klasycznie posluzyc sie liczbami zespolonymi.
z − liczba zespolona o module rownym 1, wtedy mamy postac trygonometryczna:
z = cosφ + isinφ i ze wzoru de Moivre'a mamy:
z
n= cosnφ + isinnφ
z drugiej strony mamy z dwumianu Newtona mamy :
| | | | | | | |
(cosφ + isinφ)n = | cosnφ + | cosn−1φisinφ + ... + | insinnφ |
| | | | |
Redukujemy "i" tak, by pozostalo co najwyzej i
1 = i i porownujemy odpowiednio Re(z) i Im(z)
[zaleznie czego szukamy] − oczywiscie z tego mozna rowniez otrzymac szukane funkcje po − n −
owego kata tg/ctg.
10 kwi 00:08
aRR:
Hmm...a 5−latek chyba opisal to samo, tylko bez zbednej gadaniny...

Szkoda, ze dopiero po
napisaniu swojego posta zerknalem
10 kwi 00:10
5-latek: tez o tym w tej ksiazce piszse
10 kwi 00:11
aRR: W kazdym badz razie przynajmniej wiadomo teraz, skad sie to bierze.
10 kwi 00:11
5-latek: Tzn o tym wzorze z liczb zespolonych
10 kwi 00:12