mam kilka pytań
Matejko: mam kilka pytań:
1. jak mamy cos3x=cos5x jak to rozwiązać?
2. jak rozpisać cos 4x
3. jak rozpisac sin 5x
4. jak rozpisac sin12x
25 mar 13:08
zośka: cos5x−cos3x=0
| | α+β | | α−β | |
i skorzystać ze wzoru na różnicę cosinusów: cosα−cosβ=−2sin |
| sin |
| |
| | 2 | | 2 | |
25 mar 13:18
zośka: Dostaniesz : −2sin4x*sinx=0
a stąd sin4x=0 lub sinx=0
25 mar 13:20
ZKS:
A nie łatwiej
cos(3x) = cos(5x)
5x = 3x + k * 2π ∨ 5x = −3x + k * 2π?
25 mar 13:22
zośka: ad2) cos4x=cos(2*2x)=2cos2(2x)−1=2*(2cos2x−1)2−1
25 mar 13:24
Matejko: a 3 i 4?
25 mar 13:41
pigor: ..., si5x= sin(2x+3x) = ... i znany wzór, i być może znowu
jak zajdzie potrzeba sin3x= sin(2x+x)= itp.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
sin
12x raczej nie ruszać, chyba, że sin
12x= sin2*
14x= ...

ale warto wiedzieć co zrobić można np. z sin
212x=
=
12*2sin
212x=
12(1−cosx) ... i raczej tyle.
25 mar 14:43
Matejko: sin5x mogłbyś to całe zrobić? ad3
25 mar 14:49
wredulus_pospolitus:
ale w jakim celu chcesz to rozpisywać
25 mar 15:04
Matejko: w celach poznawczych
25 mar 15:42