Oblicz pole prostokąta ABCD
Truck:

Odcinek EF łączący środki dwóch dłuższych boków prostokąta ABCD dzieli go na dwa kwadraty,
przy czym przekątna prostokąta jest o 3 dłuższa od przekątnej kwadratu. Oblicz pole prostokąta
ABCD .
https://matematykaszkolna.pl/forum/242398.html
to zadanie było już rozwiązane przeszło tydzień temu ale mam do niego pytanie:
y=a
√2
x=a
√3
a
√3−3=a
√2
a
√3−a
√2=3
I tu już jest pierwsza niezgodność bo powinno wyjść:
√3+
√2
Gdzie robię błąd?
25 mar 13:43
Truck: up
25 mar 14:09
Truck: up
25 mar 14:15
wredulus_pospolitus:
x≠a√3
x2 = (2a)2 + a2 = 5a2 => x = a√5
25 mar 14:27
wredulus_pospolitus:
gdybyś miał dobrze wyliczony 'x'
to przy sprzężeniu by Ci się 'skróciła' ta 3 z mianownikiem
25 mar 14:29
Truck: Człowiek liczy w pamięci żeby było jak najszybciej a okazuje się, że czasami przez to robi to
dwa razy dłużej.

dzięki wielkie
25 mar 14:33