Odcinek EF łączący środki dwóch dłuższych boków prostokąta ABCD dzieli go na dwa kwadraty,
przy czym przekątna prostokąta jest o 3 dłuższa od przekątnej kwadratu. Oblicz pole prostokąta
ABCD .
zadanie rozwiązałem, jednak nie wiem czy poprawnie, bo nie mam do niego odpowiedzi. niech ktos
rzuci okiem;
AF=x
AC=x+3
x=a√2
| √2 | ||
a= | x | |
| 2 |
| 1 | √2 | |||
EG= | AC⇒ | x | ||
| 2 | 4 |
| √2 | √2 | x+3 | ||||
( | x)2 + ( | x)2 = ( | )2 ⇒ x2−4x−6 | |||
| 4 | 2 | 2 |
| √2(2+√10) | ||
a= | ⇒ √2+√5 | |
| 2 |