Ciągi i logarytmy
Ania : zad. 1.Długości boków trójkąta prostokątnego tworzą ciąg arytmetyczny o różnicy 1 . Oblicz
długość przeciwprostokątnej tego trójkąta.
zad. 2. Dany jest ciąg geometryczny ( −4 , x . x + 3/4 ) wyznacz liczbę x .
zad. 3. Dany jest ciąg o wyrazie ogólnym an = 2n + 1 /: 3n−5. Sprawdż który wyraz tego ciągu
jest równy 1 .
zad. 4. Wykaż ze ciąg o wyrazie ogólnym an = − 1/2 n − 1 jest arytmetyczny .
zad. 5. W ciągu arytmetycznym a2 = −1 , a5 = 8 . Wyznacz pierwszy wyraz i różnicę tego ciągu.
zad. 6. Oblicz :
a) log49 7 =
b) log17 1 =
c) log 100000 =
d) log√3 27 =
e) log16 2 =
f) log 0,0001 =
zad.7. Wykonaj działania :
a) log2 144 − log2 9 =
b) log2 5 + log2 25,6 =
c) log3 33 − log3 11 =
25 mar 00:05
Janek191:
z.1
x, x + 1, x + 2 − długości boków Δ
Mamy
x2 + ( x +1)2 = ( x + 2)2
x2 + x2 + 2x + 1 = x2 + 4x + 4
x2 − 2x − 3 = 0
(x + 1)*( x − 3) = 0
x = − 1 < 0 odpada x = 3
x = 3
x + 1 = 4
x + 2 = 5
Odp. 5
======
25 mar 00:14
5-latek: zadanie nr 2
x
2= −4(x+0,75)
| | 2n+1 | |
nr3) |
| =1 i rozwiaz to rownanie |
| | 3n−5 | |
nr4) policz wyraz a
n+1 i potem a
n+1−an= stala jesli tak jest to mamy ciag
arytmetyczny
nr5) Rozwiaz uklad rownann
{a
2= a
1+r
{a
5= a
1+4r
zadanie nr 6 i 7 zapoaznac sie z tym
https://matematykaszkolna.pl/strona/218.html
25 mar 00:18
Janek191:
z.2
| | 3 | |
( − 4, x , x + |
| ) − ciąg geometryczny, więc |
| | 4 | |
x
2 = − 4 x − 3
x
2 + 4 x + 3 = 0
( x + 1)*( x + 3) = 0
x = − 1 lub x = − 3
================
25 mar 00:18
Janek191:
z.6
| | 1 | |
a) log49 7 = x ⇔ 49x = 7 ⇔ (72)x = 7 ⇔ 72x = 71 ⇔ 2x = 1 ⇔ x = |
| |
| | 2 | |
b) log
17 1 = 0 , bo 17
0 = 1
c) log 100 000 = 5 , bo 10
5 = 100 000
d) log
√3 27 = 6 , bo (
√3)
6 = 3
3 = 27
| | 1 | |
e) log16 2 = |
| , bo 1614 = 4√16 = 2 |
| | 4 | |
| | 1 | | 1 | |
f) log 0,0001 = − 4 , bo 10−4 = |
| = |
| = 0,0001 |
| | 104 | | 10 000 | |
25 mar 00:27
Janek191:
z.7
| | 144 | |
a) log2 144 − log2 9 = log2 |
| = log2 16 = 4 , bo 24 = 16 |
| | 9 | |
b) log
2 5 + log
2 25,6 = log
2 ( 5*25,6) = log
2 128 = 7 , bo 2
7 = 128
| | 33 | |
c) log3 33 − log3 11 = log3 |
| = log3 3 = 1 , bo 31 = 3 |
| | 11 | |
25 mar 00:32
Janek191:
z.3
| | 2n + 1 | |
an = 1 ⇔ |
| = 1 ⇔ 2n + 1 = 3n − 5 ⇔ n = 6 |
| | 3n − 5 | |
Odp. a
6 = 1
25 mar 00:35
Janek191:
z.4
| | 1 | |
an = − |
| n − 1 = − 0,5 n − 1 |
| | 2 | |
więc
a
n+1 = −0,5*( n +1) − 1 = − 0,5 n − 0,5 − 1 = − 0,5 n − 1,5
Mamy zatem
a
n+1 − a
n = [ − 0,5 n − 1,5] − [ −0,5 n − 1] = −1,5 + 1 = − 0,5 = constans
więc ciąg ( a
n) jest arytmetyczny
==========================
r = − 0,5 < 0 − jest to ciąg malejący
25 mar 00:40
Janek191:
z.5
Korzystamy z wzoru n n −ty wyraz ciągu arytmetycznego
an = a1 = ( n − 1)*r
===============
Mamy więc
a2 = a1 + r = − 1 ⇒ a1 = − 1 − r
a5 = a1 + 4r = 8
Odejmujemy stronami
a5 − a2 = ( a1 + 4r) − ( a1 + r) = 8 − (−1)
3r = 9
r = 3
====
a1 = − 1 − 3 = − 4
===============
25 mar 00:44
Janek191:
Miało być a
n = a
1 + ( n −1)*r
25 mar 00:45
Ania : Dziękuję
25 mar 00:48
toja:
Janek, w zadaniu 1 lepiej jest przyjąć: (x−1), x, (x+1). Poza tym nie odrabiaj leniom zadań
domowych
25 mar 04:27
5-latek: Zadbal o to zeby sie jeszce zdazyla wyspac bo przez cale popoludnie swoich 4 liter nie ruszyla
25 mar 08:15