,
Radek:
Rafał28 jesteś ?
24 mar 21:11
Rafał28: jestem
24 mar 21:37
Radek: To dziś też działamy ?
24 mar 21:39
Rafał28: można, mam 2h
24 mar 21:41
Radek:
1. Dane są punkty A = (− 4,32) i B = (−3 6,16) . Wykaż, że koło o średnicy AB jest zawarte w
II ćwiar tce prostokątnego układu współrzędnych
Wystarczy policzyć środek odcinak tylko ?
24 mar 21:42
Rafał28: Środek odcinka tak. Później musisz ocenić czy to koło się zmieści w II ćwiartce. Czyli jak to
zrobisz?
24 mar 21:44
Radek:
Policzyć promień.
24 mar 21:45
Rafał28:

Promień też się przyda.
24 mar 21:46
Radek: I jeszcze coś trzeba ? czy to wystarczy ?
24 mar 21:50
Rafał28: Punkt S ma współrzędne S(x, y). Takie wyliczyłeś.
Odległość punktu S od osi OY oraz odleglość punktu S od osi OX musi być równa promieniowi
24 mar 21:51
Rafał28: znaczy nie równa, większa lub równa promieniowi
24 mar 21:52
Radek:
i pokazać, że środek jest oddalony o mniej niż odległość punktu od osi OY tak ?
promień<odległość od osi OY ?
24 mar 21:54
Rafał28: tak. promień ma być mniejszy od odległości środka S okręgu od osi OY, czyli od odcinka
prostopadłego do osi OY
24 mar 21:56
Rafał28: Takie warunki wystarczą bo punkty A, B są w II ćwiartce, czyli środek AB też jest w drugiej
ćwiartce.
24 mar 21:57
Radek:
2.Wyznacz współrzędne środka ciężkości trójkąta w zależności od współrzędnych jego wierzchołków
24 mar 21:59
Rafał28: Środkowe przecinają się w jednym punkcie w stosunku 2:1 licząc od wierzchołka trójkąta.
24 mar 22:05
Rafał28:

Oznacz wierzchołki A(x
a, y
a); B(x
b, y
b); C(x
c, y
c)
Jakiś pomysł?
24 mar 22:07
Radek:
Napisać równania środkowych ?
24 mar 22:08
Rafał28: D jest środkiem BC. Wyznacz jego współrzędne. Później skoro środkowe przecinają się w stosunku
1:2 to znaczy, że |AS| = 2x oraz |DS| = x (x jest dla przykładu)
|AD| = 3x
| | |AS| | | 2x | |
Wobec tego |
| = |
| = 23 |
| | |AD| | | 3x | |
czyli AS
→ =
23AD
→
a tam już uzyskamy współrzędne środka S, wystarczy przyrównać i policzyć
24 mar 22:10
Radek:
A mogę wiedzieć czemu AD=3x ?
24 mar 22:13
Rafał28: bo skoro przyjęliśmy sobie, że |AS| = 2x oraz |SD| = x to suma tych odcinków daje nam 3x. dla
x>0
x jest tylko przykładowe, może to być dowolna literka. Ważne, że te odcinki dzielą się w
stosunku 1 : 2
24 mar 22:16
Radek:
Trzeba to robić wektorami ?
24 mar 22:18
Rafał28: To geometria analityczna. Inaczej się nie da.
Punktu A(xa, ya); B(xb; yb)
Wyznaczamy wektor według wzoru:
AB→ = [xb − xa, yb − ya]
24 mar 22:19
Radek:
Próbuje zawsze obejść sposób wektorowy.
24 mar 22:22
Rafał28:
AS→ = 23AD→
Najpierw punkt D jako środek dwóch innych punktów a później działania na wektorach.
24 mar 22:24
Radek: Znajdź równanie prostej k przechodzącej przez punkt P(2 ,5) , która ogranicza wraz z dodatnimi
półosiami układu współrzędnych trójkąt o polu równym 36
24 mar 22:37
Rafał28: czekaj jeszcze raz obliczenia bo mi wyszło dziwne równanie
24 mar 22:46
Rafał28:

Prosta ma równanie y = ax + b
Punkt P(2, 5) należy do tej prostej, czyli
5 = 2a + b
Z tego wyznaczamy b
b = 5 − 2a
Wobec tego nasza prosta przyjmuje postać y = ax + 5 − 2a
24 mar 22:59
Rafał28: Teraz pozostaje wyznaczyć współrzędne punktów A, B wiedząc, że punkt A leży na osi OY czyli
pierwsza współrzędna to xa = 0 oraz punkt B lezy na OX, czyli yb = 0 oraz wiedząc, że punktu
A, B należą do prostej y = ax + 5 − 2a
24 mar 23:00
Radek:

Punkty B = (5,6) i C = (0,6) są wierzchołkami trapezu równoramiennego ABCD , którego podstawy
| | 1 | |
AB i CD są prostopadłe do prostej k o równaniu y = − |
| x + 1 . Oblicz współrzędne |
| | 2 | |
pozostałych wierzchołków trapezu, wiedząc, że punkt D należy do prostej k .
Jak wyznaczyć punkt A ?
24 mar 23:04
Rafał28: Tamte zadania zrobiłeś?

Co do obecnego zadania
Wyznacz prostą prostopadłą do prostej k i przechodzącą przez punkt B. Nazwijmy ją prostą m.
Punkt wspólny prostej k i prostej m to punkt A.
24 mar 23:08
Radek:
Tak zrobiłem, a chcę zrobić jak najwięcej jak jesteś na forum.
A=(0,2) ?
24 mar 23:09
Rafał28: A =(2, 0)
na rysunku nawet widać
24 mar 23:12
Rafał28: Patrz jak masz prostą prostpadłą w postaci ogólnej
5x + 87y − 325 = 0
To prosta prostopadła do niej wynosi
−87x + 5y + C = 0 (C dowolne)
Czyli zamieniłem tylko dwie wartości
Ax + By + C = 0 oraz prostopadła do niej
−Bx + Ay + D = 0
24 mar 23:13
Radek:
Ale w odp mam dwa wyniki co do A.
24 mar 23:16
Rafał28: nie przeczytałem, że to trapez równoramienny
24 mar 23:19
Radek:
(2,0) to też zła odp
24 mar 23:21
Rafał28: Ale dobrze było. Należy wyznaczyć prostą prostopadłą do k i przechodzącą przez punkt C. Wtedy
punkt wspólny tych prostych to punkt D.
Następnie wyznaczyć prostą prostopadłą do prostej k i przechodzącą przez punkt B. Już to
policzyliśmy ta prosta wynosi. y=2x−4
Punkt A należy do tej prostej, czyli ma współrzędne A=(x, 2x−4)
Ostatnie co należy zrobić to
|AD| = |BC| z wektorów
24 mar 23:22
Radek:
Ja zrobię to z długości odcinka.
24 mar 23:24
Rafał28: ok
24 mar 23:26
Radek:
Dany jest okrąg o równaniu x
2 y
2−2x+6y+5= 0 .
Napisz równania stycznych do danego okręgu, prostopadłych do prostej o równaniu x − 2y = 0 .
Wiem jak napisać styczne do okręgu jak mają przechodzić przez jakiś punkt ale tutaj mam problem
(x−1)
2+(y+3)
2=5
x−2y=0
−2y=−x
24 mar 23:29
Rafał28: x−2y=0
2y = x
y = 12x
24 mar 23:32
Radek: a nie +b jeszcze ?
24 mar 23:33
Radek:
−2x+b o tak jak już
24 mar 23:33
Rafał28: tak, tak
| ⎧ | y = 12x + b | |
| ⎨ | |
|
| ⎩ | równanie okręgu | |
24 mar 23:35
Rafał28: czekaj, czekaj tak napisałem co mi nos podpowiada, policzę też coś
24 mar 23:37
Radek:
Ok, to sobie dokończę a teraz następne:
Mam A=(5,7) B=(−9,−7) C=(−1,9) jak napisać rówanie okręgu opisnago na tym trójkącie ?
24 mar 23:40
Rafał28: Już widzę
Trzeba wyznaczyć prostą prostopadłą do prostej y =
12x oraz przechodzącą przez środek
okręgu.
Później prostą prostopadłą do ostatniej przechodzącą przez środek okręgu. Prosta ta przetnie
środek okręgu w dwóch punktach. Aby wyznaczyć te punkty to trzeba rozwiązać układ równań z
| ⎧ | równanie okręgu | |
| ⎨ | |
|
| ⎩ | ostatnia prosta | |
jak masz punkty to prowadzisz styczne prostopadłe do prostej y=
12x przechodzące przez te
punkty.
24 mar 23:41
Rafał28: Okrąg opisany na trójkącie ma środek w punkcie przecięcia się środkowych (środek cieżkości).
Tak się składa, że już poznałeś wzór na wyznaczenie tego środka wcześniej mając 3 wierzchołki
trójkąta

. Później promień okręgu to dowolna odległość |AS| = |BS| = |CS| = R
24 mar 23:43
24 mar 23:43
Piotr 10: Rafał chyba jednak pomyliłeś się
24 mar 23:45
Radek: albo można z układu równań. Pani Mila kiedyś pokazywała. Dobra DZIĘKUJĘ Ci Rafał za pomoc
24 mar 23:47
Piotr 10: Tak możesz układ 3 równań
24 mar 23:48
Radek: a w przypadku wpisanego ?
24 mar 23:49
Rafał28: tak tak oczywiście o symetralne chodzi
24 mar 23:53
Piotr 10: W przypadku wpisanego, nie można już tak samo jak( uklad 3 rownan).
Proponowałbym, tak
policzyć pole tego trójkąta, następnie długości boków
a potem ze wzoru P=r*p , gdzie r− promień okregu wpisanego w trojkąt
24 mar 23:53
Rafał28: Ogólnie lepiej z wyznaczników to liczyć
24 mar 23:54
Radek: z metody wyznaczników ?
24 mar 23:56
5-latek: Albo jesli znasz wzory na cosinusy kierunkowe wektora wynaczysz rownania dwusiecznych
(wystarczy 2 i punkt przciecia tych dwusiecznych to srodek okregu wpisananego w trojkat
24 mar 23:58
Rafał28:
PABC = 12|det(AB→, AC→)|
nie wym czy wyznaczniki są w szkole? chyba są
mamy dwa wektory AB→ = [a1, a2]
AC→ = [b1, b2]
Wtedy
det(AB→, AC→) = a1b2 − a2b1
i zero symetralnych, środków boków i dalszego cudowania
24 mar 23:59
Radek: znam metodę wyznaczników ale nie wiem jak liczyć tym, może jutro bardziej szczegółowo.
25 mar 00:03
Rafał28:
uciekam
Dobranoc.
25 mar 00:05
zawodus: W karcie wzorów jest bez wyznaczników
25 mar 12:51
5-latek: czesc
zawodus
Ale wkarcie wzorow tez pewnie nie ma cosinusow kierunkowych wektora z ktorych mozesz wyznaczych
kierunek dwusiecznej kata
25 mar 13:00
Radek: ?
25 mar 17:41
Radek: ?
25 mar 18:06