dowód
Saizou :
dowodzik dla chętnych
wykazać że jeśli a2+b2≤2 to a+b≤2
24 mar 20:53
Eta:
24 mar 20:53
Saizou : taki z dzisiejszej lekcji
24 mar 20:54
razor: nierownosc miedzy srednia kwadratowa i arytmetyczna? dobrze mysle?
24 mar 20:58
Saizou : jestem ciekaw jak to zrobisz
24 mar 20:59
anita22: to trzeba takie coś udowadniać
24 mar 21:02
Saizou : poczekam na pełne rozwiązanie
24 mar 21:04
razor: | | a2 + b2 | | a2 + b2 | |
a2 + b2 ≤ 2 ⇒ |
| ≤ 1 ⇒ √ |
| ≤ 1 |
| | 2 | | 2 | |
| | a2 + b2 | | a+b | |
ze srednich √ |
| ≥ |
| zatem |
| | 2 | | 2 | |
| | a2 + b2 | | a+b | |
2 ≥ 2√ |
| ≥ 2 |
| = a+b |
| | 2 | | 2 | |
2 ≥ a + b
24 mar 21:05
Godzio:
Też jestem za propozycją
razora
24 mar 21:06
Eta:
24 mar 21:07
Saizou :
24 mar 21:08
Godzio: Saizou masz coś trudnego

? (mogę się odwdzięczyć tym samym

)
24 mar 21:14
Maslanek: Rzuć coś ciekawego

Chętnie popatrzę
24 mar 21:16
Maslanek: Rzuć coś ciekawego

Chętnie popatrzę
24 mar 21:16
Saizou : tylko się ruszę po książki
24 mar 21:17
24 mar 21:19
Godzio:
No i coś ode mnie:
Rozważmy rodzinę prostych przechodzących przez punkt P(0,−1) i przecinających parabolę y =
| | 1 | |
|
| x2 w dwóch punktach. Wyznaczyć równanie środków powstałych w ten sposób cięciw |
| | 4 | |
paraboli
24 mar 21:22
Saizou : Oblicz sumę kwadratów odległości dowolnego punktu okręgu o środku O=(0:0) i promieniu r od
prostych równoległych do osi układu współrzędnych zawierających boki prostokąta wpisanego w
ten okrąg.
24 mar 21:24
Godzio:

Fajne zadanko, musiałem się chwilkę zastanowić. Dobrze rozwiązane?
Równanie okręgu:
x
2 + y
2 = r
2
Proste poziome:
x = m x = − m, m > 0
Proste pionowe:
y = a y = −a a > 0
Zależność między m, a i r:
m
2 + a
2 = r
2
Suma kwadratów odległości od punktu P(x,y)
(y − a)
2 + (y + a)
2 + (x − m)
2 + (x + m)
2 = 2(x
2 + y
2) + 2(a
2 + m
2) =
= 2r
2 + 2r
2 = 4r
2
24 mar 21:42
zombi: To z kiełbasy chyba, podobne już widziałem.
24 mar 21:46
Godzio:
zombi już patrzę na Twoje
24 mar 21:47
Saizou : akurat z Nowej Ery
24 mar 21:52
Maslanek: Pomyliłeś nazwy prostych

Cięzka rozkmina się zrobiła
24 mar 21:55
Saizou : wynik r
2
24 mar 21:57
Godzio:
Ano, poziome powinny być pionowe i na odwrót

(y − m)
2 + (y + m)
2 + (x − a)
2 + (x + a)
2
Ale i tak nie wiem gdzie jest błąd w rozumowaniu
24 mar 22:01
Maslanek: Wydaje się dobrze

Jeszcze zanim znałem wynik
24 mar 22:04
Godzio:

Ale wynik r
2 jest możliwy ?
x > r
więc x
2 > r
2, a jeżeli dodamy inne odległości to już będzie znacznie większa.
24 mar 22:05
Godzio:
Maslanek w ogóle co studiujesz, jeśli mogę wiedzieć

?
24 mar 22:06
Saizou : pomyłka 4r
2, 4 nie zaskoczyła przy wklepywaniu
24 mar 22:08
zombi: Nowa Era ten listek niebieski?
24 mar 22:18
Godzio:
Oj
zombi ciężkie to zadanie, teraz chyba nie dam rady bo zaraz zasnę
24 mar 22:20
Piotr 10: zombi chcesz odpowiedzi do tego arkusza czy masz je?
24 mar 22:21
24 mar 22:22
zombi: Nie mam. Btw. Piotr masz może więcej arkuszy pazdro z odpowiedziami ?
24 mar 22:22
Piotr 10: Tak, mam. Chcesz linka ?
24 mar 22:23
Piotr 10: Akurat co robiłem te arkusze, to właśnie ten arkusz jest najtrudniejszy moim zdaniem,
wcześniejsze było łatwiejsze
24 mar 22:23
Maslanek: Matematykę stosowaną
| | 1 | |
Punkty (x,y)=2*(a, a2− |
| ) dla a∊(−∞,−1)∪(1,∞) |
| | 2 | |
Więc
x=2a ⇒ x<−2 lub x>2
y=2a
2−1 ⇒ y>1
| | x | |
wyznaczając a z pierwszego mamy: a= |
| |
| | 2 | |
| | x | | x2 | |
I podstawiając do 2: y=2( |
| )2−1= |
| −1 |
| | 2 | | 2 | |
| | x2 | |
Czyli równanie tych punktów, to y= |
| −1 dla x∊(−∞,−2)∪(2,∞) |
| | 2 | |
24 mar 22:24
zombi: A byłbyś tak miły i rzucił linkiem?

Byłbym wdzięczny mega.
24 mar 22:26
24 mar 22:26
zombi: Wielkie dzięki!
24 mar 22:28
Piotr 10:
24 mar 22:28
Godzio:
24 mar 22:32
Maslanek: Kciuk dla mnie?
24 mar 22:35
Godzio: Tak
24 mar 22:39
Maslanek: Dziękuję

Za matmę pewnie
24 mar 22:39
pigor: ..., a ja wrócę do tego : wykazać że jeśli
a2+b2 ≤ 2 , to a+b ≤ 2,
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
bo chcę mieć w swojej ...

szufladzie taki dowodzik :
0 ≤ (a−b)
2 ⇔ 2ab ≤ a
2+b
2 i
a2+b2 ≤ 2 ⇒ 4ab ≤ 4 ⇒
⇒ 2
√ab ≤ 2, ale
√ab ≤
12(a+b) ⇒ 2
√ab ≤
a+b ≤ 2 c.n.w. . ...
25 mar 10:51
pigor: ..., a dla chętnych może jeszcze np. tak :
a2+b2≤ 2 ⇔ a
2−1+b
2−1 ≤ 0 i niech a
2=1+x i b
2=1−y, czyli
x−y≤ 0 ⇒
⇒
a=√1+x i b=√1−y i z nierówności
√1+x+
√1−y≤ 2
√12(1+x+1−y) ⇒
⇒
a+b ≤ 2
√12(2+x−y) i
x−y≤ 0 ⇒
a+b ≤ 2
√12*2=2
√1=
2 .
25 mar 11:46
Domel: A można ze średnich?
______
Z warunków wstępnych
| | (x+y)2 | |
x2+y2 ≤ 2 => |
| ≤ 2 |
| | 2 | |
(x+y)
2 ≤ 4 => x+y ≤ 2
Czy tak może być?
27 mar 19:07
pigor: ... ,

właśnie z tych średnich zrobił
3 dni termu 24.03. 21:05 powyżej
razor .
27 mar 19:11